„Ha magyar vagy, a lángos (ejtsd: LAHN-gauche) a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké – írta Ligaya Mishan, a cikk szerzője. – Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből kicsi, hiányos pizzának nézheted, és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne.”

A Budapestről elszármazott, 39 éves Prepuk Zsolt 16 évvel ezelőtt horgonyzott le New Yorkban. Több étteremben pincérkedett, mielőtt nyakába vette az utcákat, hogy „meggyőzze a New York-iakat, hogy gyerekkorának uzsonnája ugyanolyan nélkülözhetetlen a járdák járókelői számára, mint a perec vagy a falafel”.

New Yorkban szárnyal a magyar lángos hírneve
Fotó: New York Times


A lap szerint a magyar vállalkozó háromfajta lángost kínál: fokhagymás-sajtos-tejfölöset, ötszínű kaliforniai paprikával megszórtat és olyat, amelyet szűzpecsenyével, savanyú uborkával, jalapeno paprikával és ázsiai csiliszósszal hintett meg. De kérésre akár rögtönöz is feltétet Prepuk. Emellett töltött káposzta, borsófőzelék, Connecticut államból beszerzett debreceni és újabban egy New Jersey-i farmról származó mangalicakolbász is szerepel az ebédeltető furgon választékában.

Azt, hogy a hét folyamán New Yorknak melyik szegletében bukkan fel az igazából krumplis lángosra szakosodott Lángos Truck, a Twitteren, a Facebookon vagy telefonon lehet megtudni.