Hírek

 


Hírek

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/23/news_icon.JPG

 

 

5 ok, ami miatt a nők túlélik a férfiakat

A férfiak nemcsak biológiailag, szociológiailag is hátrányban vannak a nőkhöz képest - állítja Marianne Legato, a Columbia University professzora, a gender-specifikus orvoslás egyik kutatója.

Egy 2012-ben született lány várhatóan 81,2 évet élhet - mindez öt évvel több, mint egy ugyanazon évben született fiú várható élettartama. Miért lehet mindez? Marianne Legato, a Columbia University professzora öt fő okot nevezett meg.
Mi az oka annak, hogy a nők tovább élnek? férfi nő várható élettartam egészségtudatosság hosszabb élet
Mi az oka annak, hogy a nők tovább élnek?

Már méhen belül is többet viselnek el

Férfi vagy női agy?

Milyen különbségek vannak a férfi és a női agyak között? A biológiai vagy a társadalmi jelenségek alakítják ki ezeket? Kattintson, és kiderül!

Két és félszer több fiú fogan meg, mint lány - de a fiúk sokkal nagyobb arányban válnak áldozatává a születés előtti fertőzéseknek, vagy a méhen belüli problémáknak, úgyhogy a születési arány közelebb van az 1:1-hez.

Kevésbé bevállalósak, szerencsére

Az akaratlan sérülések és balesetek a férfiak harmadik leggyakoribb halálnemének számítanak, a nők életében ez csupán a hatodik leggyakoribb halálok. Mindez biológiai okokra vezethető vissza: az agy felelősségvállalással és kockázatszámítással foglalkozó területe, a frontális lebeny sokkal lassabban alakul ki a férfiakban, mint a nőkben. Emiatt a férfiak sokkal több kockázatot vállalnak be, olyanokat, amelyeknek egy nő neki sem futna.

Később válnak a szívbetegségek áldozatává

Hiába számítanak a szívproblémák mindkét nem leggyilkosabb problémájának, a férfiak sokkal esélyesebbek erre. Míg a férfiak harmincas-negyvenes éveikben eshetnek a szívproblémák áldozatául, a nők általában 10 évvel később kerülnek csak veszélyeztetett állapotba. A klimaxig szervezetük ösztrogént termel, amely az artériáikat sokkal teherbíróbbá teszi.

Erősebb a szociális hálója

Az erősebb szociális hálóval bíró emberek halálának esélye 50 százalékkal csökken azokhoz képest, akiknek alig vannak barátai vagy szociális kapcsolatai - derül ki mindez a Brigham Young University 2010-es tanulmányából. "A legtöbb férfi magában tartja a problémáit, a nők pedig kiadják ezeket magukból, kibeszélik a barátokkal, és így feldolgozzák ezeket" - állítja a szakember. A házas férfiak ezen tekintetben kivételnek számítanak, ami egyúttal megmagyarázza azt is, hogy a kutatások szerint miért tűnnek egészségesebbnek és miért élnek tovább.

Jobban vigyáznak az egészségükre

Tavaly 24 százalékkal volt kisebb az esélye annak, hogy a férfiak meglátogatják háziorvosukat - derült ki az Agency for Healthcare Research and Quality felméréséből. A férfiak 28 százalékának nincs bevált háziorvosa - nem akarnak orvoshoz menni és nem akarják megtudni, hogy van-e bármilyen betegségünk.

 


+ -

Inkább kövérek legyünk, mint dohányosok

Hosszútávon mindenképpen javít az egészségi állapoton a dohányzás abbahagyása, még akkor is, ha ez erőteljes hízáshoz vezet - állapította meg egy amerikai tanulmány.

A dohányosokhoz képest legalább 50 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg idő előtt szívbetegségben vagy más kór következtében még azok is, akik a cigarettáról lemondva hízni kezdenek. A Harvard Egyetem kutatása szerint a füstölgés még a túlsúlynál is komolyabb következményekkel járhat az egészségünkre nézve.

A dohányzás így hat a bolygóra

A dohányzás nemcsak az emberek egészségét károsítja, a dohányáru előállítása és elszívása a környezetre is veszélyt jelent - figyelmeztetett jelentésében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Kattintson a részletekért!

A dohányzás így hat a testünkre

Az átfogó tanulmány több mítoszt megcáfol, melyek szerint a dohányzás abbahagyásának lehetnek a súllyal összefüggő káros egészségügyi következményei - mondta el William Dietz, a George Washington Egyetem egészségügyi szakértője. "A tanulmány egészen egyértelművé teszi, hogy az egészségi állapot javul akkor is, ha megnő a testsúly. Ezt eddig nem tudtuk ilyen bizonyossággal" - mondta Dietz.

A tanulmány a The New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg a héten, ugyanebben a számában bemutatnak egy svéd tanulmányt is, mely szerint a dohányzás abbahagyása a legjobb dolog, amit a diabéteszben szenvedők tehetnek.

Ha letesszük a cigarettát, nagyobb eséllyel hízhatunk meg
Ha letesszük a cigarettát, nagyobb eséllyel hízhatunk meg

A cigarettában lévő nikotin elfojthatja az étvágyat és növeli az anyagcserét. Sok egykori dohányos, ha a cigaretta letételekor nem kezd többet mozogni, viszont többet eszik és hízik, annak általában kevesebb mint 4,5 kilogrammal, néhány esetben akár ennek háromszorosával is növekedhet a testsúly. Az erőteljes hízás okozhat diabéteszt, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a vakság, idegi károsodás, szív- és vesebetegség és a végtagok vérellátásának romlása.

Az amerikai tanulmányhoz a kutatók több mint 170 ezer férfit és nőt követtek figyelemmel mintegy 20 éven át, kétévente kikérdezték őket egészségükről. A tanulmányba bevont emberek mind egészségügyi szakemberek voltak, nem tükrözték az általános populáció dohányosainak arányát, akik alacsonyabb jövedelműek, kevésbé képzettek és hajlamosabbak az erős dohányzásra.

A tudósok azt figyelték, melyik résztvevő hagyja abba a dohányzást, figyelemmel követték, híznak-e, kialakul-e náluk diabétesz, szívbetegség vagy más elváltozás. A dohányzást abbahagyók esetében az első hat évben 22 százalékkal nőtt a diabétesz kialakulásának kockázata. Ezt a tanulmány "enyhe emelkedésnek" jelöli.

Forrás: Házipatika.com

 


+ -

Az év eddigi legmelegebb hete jön

Elindult az év eddigi legmelegebb hete - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Megdőlhet az idei csúcs

Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán közölte, hogy az év eddigi legmelegebb hete jön. Mint írják, két fontos kérdés vetődik fel, ebből egy biztos, a másik bizonytalan: mikor és milyen értékekkel tetőzik, és meddig tart a hőség?

Ez az év eddigi legmelegebb hete, nyár, papucs, homok, tenger, nyaralás, időjárás időjárás-jelentés időjárás-előrejelzés hőmérséklet Országos Meteorológiai Szolgálat nyár
Ez lesz az idei év legmelegebb hete

Ami biztos: szerdától péntekig jó eséllyel fölülmúljuk az év eddigi legmagasabb maximumát (36.6 Celsius fok Budakalász július 29.). Bár a 36, esetleg 37 fok közeli csúcshőmérséklet nem lesz jellemző, de az országban egyre több helyen közelebb lehet majd a délutáni hőmérséklet a 35 fokhoz, mint a 30-hoz.

Jó eséllyel országszerte ez az időszak hozhatja az év eddigi legmelegebb napjait. Ez természetesen egyáltalán nem ritka augusztus első felében, jól mutatja ezt, hogy az erre az időszakra érvényes napi maximumrekordoktól (39, 40 fok körüli értékek) várhatóan jócskán elmaradunk.

Pénteken jöhet az enyhülés

Ami bizonytalan: A jelenlegi számítások szerint péntek délután/este, szombatra virradóan, egy nyugatról érkező és felettünk lassuló, majd gyengülő/feloszló front a Dunántúlra, esetleg a középső megyékbe még érdemi (akár 5-8 fokos) bár átmenetinek tűnő enyhülést, felfrissülést hoz, de a keleti harmadban ennek hatása már alig lesz érezhető (ebben jelentősebb változások is lehetnek a következő napokban).

Forrás: Házipatika.com

 


+ -

Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést

Ma már a humán papillómavírus (HPV), a meningococcus baktérium és az influenzavírus ellen is lehet oltással védekezni, és rengeteget jelent mindhárom lehetőség. A HPV elleni vakcinákkal a méhnyakrák rizikóját lehet minimálisra csökkenteni, a járványos agyhártyagyulladás elleni védelemmel komoly tragédiákat lehet megelőzni. Az influenza elleni vakcinákkal nagy eséllyel olyan fertőzés kerülhető el, amely minimum kellemetlen, időseknél pedig végzetes is lehet.

Ugyan a méhnyakrák megelőzésének egyik legfontosabb módja a rákmegelőző állapotot kimutató szűrés, pozitív teszt esetén már nincs oki terápia, csak sebészi beavatkozásra van lehetőség. Ezért legfontosabb a betegség primer prevenciója, ami a gyakorlatban a HPV-fertőzés megelőzését jelenti. Ennek módja az oltás, amellyel elejét lehet venni, hogy a vírus a sejtekbe jutva daganatot okozzon. Jelenleg három vakcina áll rendelkezésre. Az egyik a magas kockázatú HPV 16-os és 18-as törzset tartalmazza, a keresztvédelemnek köszönhetően azonban más rákkeltő HPV-típusokkal szemben is hatásos. Összességében HPV-típustól függetlenül 90% feletti hatásossággal rendelkezik a méhnyakrák-megelőzés tekintetében.

Európában és a tengerentúlon erősek az oltásellenes mozgalmak, ennek következtében pedig már-már elfeledett járványok bukkannak föl. Részletek!

A másik vakcina a HPV 16 és 18-as törzsek mellett a nagyon gyakori, szeméremtesti szemölcsöt okozó 6-os és 11-es törzset is tartalmazza. Mivel vannak még további, magasabb kockázatú törzsek, az oltóanyagok fejlesztése nem maradt abba, és 2016 óta Magyarországon is elérhető a 9 komponensű vakcina. Ez a típus a HPV 16 és 18 mellett a 31, 33, 45, 52, 58 törzseket is tartalmazza. Ez azért fontos, mert ez a hét magas kockázatú vírustörzs okozza a méhnyakrákok 92-93 százalékát. Ez a vakcina ráadásul a nem magas kockázatú 6 és 11 törzseket is tartalmazza. A szűrésre persze az új, kilenckomponensű oltóanyagnál is figyelni kell, lévén a garancia ez esetben sem 100 százalékos. Fontos kiemelni, hogy a forgalomban lévő védőoltások a szexuális életet még nem élő, azaz HPV-vel potenciálisan még nem érintett lányoknál alkalmazva mutatják a legmagasabb hatásosságot.

Érdemes azt is tudni, hogy a HPV-vakcinák nemcsak améhnyakrákmegelőzését segítik, hanem a végbélnyílási és több szeméremtájéki daganatét is. Ez utóbbit az eddigi ismeretek szerint 95 százalékban az a HPV 16 okozza, amely ellen valamennyi oltóanyag védelmet nyújt. Valószínűleg ez az egyetlen olyan törzs is, amely a méhnyakrák mellett egyéb daganatot is kivált, és így a férfiakra is veszélyt jelenthet.

Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést
Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést

Végzetes véletlen

Mivel a méhnyakrák lassan alakul ki, azon túl, hogy oltással nagy eséllyel meg lehet előzni, szűréssel is fölfedezhető. Ez nem mondható el a járványos agyhártyagyulladásról, amely nagyon gyorsan, akár egyetlen nap alatt is végzetes lehet. Emiatt az oltás kulcskérdés, hiszen ha már kialakul, gyakran nincs visszaút: afertőzéskomoly és gyors egészségromlást eredményez, ha pedig a kórokozó a véráramba jut, órákon belül hatalmas károkat okoz. Ez akkor is komoly veszély, ha amúgy a járványos agyhártyagyulladás nem gyakori: hazánkban az Országos Epidemiológiai Központ nagyságrendileg csak 50-70 esetet regisztrál évente.

Az ellene hatásos védőoltás beadatásának különösen zsúfolt környezetben, óvodában, iskolában van nagy jelentősége, hiszen ilyen közösségekben sokkal könnyebben kialakul a kórokozó hordozása. Ez pedig még akkor is veszélyt jelenthet, ha önmagában nem okozza a betegség megjelenését - garatflórájában viszonylag sok ember hordozza ezt a kórokozót, a fiatalok akár 5-50 százalékánál is előfordulhat. Az általa okozott betegséget megelőző oltást megkaphatják a csecsemők is, akik immunrendszere nehezebben alakít ki memóriaválaszt. Hazánkban csecsemőkorban a B típusú meningococcus okozza a megbetegedések nagyobb részét, emellett a C típusú formának van még fontos kóroki jelentősége. Az oltás másik, kiterjesztettebb típusát jellemzően azoknak ajánlják, akik külföldi utazást terveznek, különösen, ha Afrikába látogatnak el, illetve serdülő- és fiatal felnőttkorban van ennek az oltásnak jelentősége.

Évenként visszatér

Sokak életét évről évre megkeseríti az influenza, pedig ellene is van védelem. Az influenzavírus túlélési stratégiáját a változékonyságra alapozza. Amikor már adott típus ellen sokan védettek, változtat a szerkezetén, és újra rengeteg fogékony vírusgazdát fog találni. Emiatt az influenza elleni védekezés versenyfutás a vírussal. Az oltás ez esetben nem jelent garantált megelőzést, a vakcinát ugyanis minden évben az alapján készítik el, hogy várhatóan a vírusnak melyik típusa okoz majd járványt - az pedig sajnos megesik, hogy nem találják el. Az influenza elleni oltóanyagok összetétele évről évre változik, és a védőoltás beadása is ezért ajánlott minden szezonban.

 


+ -

+ 18!!! Elnyújtott orgazmus: így lehet!

Van olyan kapcsolat, amely megérdemli a magasabb rendű gyönyört! Az első tanács: adja meg a módját, ne akarjon túl lenni rajta!

Kapcsolat, amely megérdemli a magasabb rendű gyönyört

Mire való a szex? Az ember az egyetlen emlős, aki két funkcióban is éli a szexuális életét: a fajfenntartó és az örömszerző funkcióra gondolok. Valahányszor nem akarunk gyermeket fogantatni, de szerelmeskedünk, az öröm kedvéért tesszük.
Érdekes módon, mégsem adunk és kapunk annyi örömöt, mint lehetne. Érdekes módon, még mindig ez a titokzatos területe az életünknek, még ma is, a tabuk látszólagos ledöntése után. A legtöbb kapcsolat a szexuális diszharmónia miatt bomlik fel, vagy - ami még rosszabb - marad életben az összes fájdalommal és ki nem beszélt feszültséggel együtt.

Hogyan nyújtható el az orgazmus? orgazmus szex szexualitás maszturbálás elnyújtott orgazmus szeretkezés
Hogyan nyújtható el az orgazmus?

Az igazán jó szex a jó kapcsolatnál kezdődik, ahol bizalom, törődés, intimitás, szeretet, tisztelet és szerelem van a pár tagjai között. Ha adott a jó kapcsolat, érdemes eldönteni: jobb szexuális életet akarunk! Ha egyikükben felmerül ez a kérdés, a régi szemlélet szerint rögtön védekezni kezd, nehogy a párja elégedetlennek lássa, nehogy megbántódjon, nehogy elhagyja azt, akinek ő nem elég jó.

Pedig a modern felfogású szexológia szerint minden kapcsolat lehet még jobb, a szexuális élet pedig a végletekig fokozható örömszerzésben. Ha ketten döntik el a fejlesztést, arra vállalkoznak, hogy őszinték lesznek, és a legapróbb mozdulatoktól a legőrületesebb fantáziákig megbeszélik a nemi életüket, mindent megtesznek egymásért. Ha valakinek éppen nincs kapcsolata - még vagy már -, akkor is tanulhatja az ESZO-t a későbbi szerelem kedvéért. Ha van kapcsolata, de a másik ellenállása miatt nem tudják közösen végezni a gyakorlatokat, akkor továbbra is magányos lesz a szexben, ahogyan a párkapcsolaton belül is!

Adja meg a módját!

Ha a pár elhatározta a magasabb rendű elnyújtott szexuális orgazmus megtanulását és gyakorlását, teret és stílust kell adniuk a cél kedvére. Ünneppé varázsolt együttlétben több eséllyel pályázhatnak arra, hogy egyikük se maradjon kielégületlen.

Általános hiedelem, hogy a nők képesek megjátszani az orgazmust:
  1. azért, mert szégyellik, ha nincs,
  2. azért, mert kevesebbre értékelik önmagukat nélküle,
  3. azért, mert csak klitorális ingerlésre elégülnek ki,
  4. azért, mert jól neveltek és nem akarják a férfit megbántani,
  5. azért, mert sokszor túl akarnak lenni a szexen.
A férfiak is gyakran elégedetlenek, vagy úgy tesznek:
  1. azért, mert elégedetlenek önmagukkal, de nem szívesen beszélnek róla,
  2. azért, mert nem kapnak pontos visszajelzést a nőtől, hogy élvezi-e,
  3. azért, mert úgy gondolják: látványos az ejakuláció, nem kell beszélni is,
  4. azért, mert szégyellik a rejtett vágyaikat,
  5. azért, mert nem tudják, hogyan teljesítsenek még többet a szexben.

Meg kell adni a módját! orgazmus szex szexualitás maszturbálás elnyújtott orgazmus szeretkezés
Meg kell adni a módját!

Adja meg a módját! - ez a megoldás az elnyújtott szexuális orgazmus érdekében. Legyen erre szánt idő, hely, rítus (gyertyafény, testkenőcsök, olajak, ápoltság, készenlét), olyan alkalmak, amikor minden a szexért folyik és nem mellékesen szexelünk kicsit a gyereknevelés - vacsorakészítés - tévézés - munkába rohanás - közlekedés közben.

Ne akarjon túl lenni rajta!

A nőknek érdemes megtanulni a kontroll vesztését.
A férfiaknak érdemes megtanulni a kontroll megtartását.
Ez az ellentmondás tartalmazza a legtöbb szexuális problémára a választ.

Ha a nő elengedi magát, bizalommal adja át a testét, nem szorong a saját teste miatt, nem töri a fejét gyakorlati feladatokon, nem akar senkinek megfelelni - tehát laza - ezerszeresére növeli szexuális orgazmusának esélyét.

Ha a férfi tartani tudja a kontrollt a nemi szerve felett, az ejakuláció időtartama felett, ha irányítani tudja a kielégülést és késleltetni a magömlést - tehát kontrollált - ezerszeresére növeli szexuális orgazmusának esélyét. Főleg a nő orgazmusának érdekében kell mindkettőjük szemléletét változtatni, hiszen a férfi legtöbbször a kielégülésével látja befejezettnek a szexet. Legtöbbször elkezdeni is ezért tartja érdemesnek, a nők többsége "csak" simogatással is boldog lenne, akár szex nélkül, ha érzelmet kapna.
Forrás: Házipatika.com

 


+ -

Miért veszélyes, ha a szobában szárítjuk a ruhákat?

 

A lakásban szárított ruhák akár 30 százalékkal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ami kedvez a különböző penészgombák elszaporodásának. Ha ezeket belélegezzük, akár súlyos tüdőbetegséget is kaphatunk.

A szobában szárított ruhák akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek azok számára, akiknek gyenge az immunrendszerük vagy asztmások - figyelmeztetnek az orvosok.

A szobanövényektől a szellőztetésig

Hogy elég párás-e a lakásunk, azt sokszor csak a következményekből tudjuk meg. Az emberi szervezet számára a 40-70 százalék közötti relatív páratartalom az ideális. Mit tehetünk ezért? Tudja meg cikkünkből, kattintson!

A ruhaszárítón vagy a radiátoron szárított ruhák akár 30 százalékkal is megemelhetik a szoba páratartalmát. Ez a környezet pedig kifejezetten kedvez néhány penészgomba elszaporodásának. A szakértők különösen az Aspergillus fumigatus nevű penészgomba veszélyeire figyelmeztetnek; ez ugyanis tüdőbetegséget okozhat. Az orvosok azután tették közzé figyelmeztetésüket, hogy mind több olyan beteggel találkoznak, akiket az Aspergillus fertőzött meg - írja a Daily Mail.

"Egy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, ez száradáskor a levegőbe kerül. A legtöbben eleve immunisak vagyunk azokkal a penészgombákkal szemben, amelyek az ilyen nedves körülményeket kedvelik; azok közül pedig, akik nem immunisak, szintén sokan nem betegszenek meg tőle, mivel az immunrendszerük legyőzi a fertőzést, mielőtt az tüneteket okozna" - magyarázza David Denning professzor, a manchesteri aspergillosis központ munkatársa.

A ruhaszárítón vagy a radiátoron szárított ruhák akár 30 százalékkal is megemelhetik a szoba páratartalmát

A ruhaszárítón vagy a radiátoron szárított ruhák akár 30 százalékkal is megemelhetik a szoba páratartalmát


"Az asztmások azonban belélegezve a kórokozót köhögni és zihálni kezdhetnek. Azok szintén veszélyben vannak, akiknek valami miatt legyöngült az immunrendszerük - például mert kemoterápiás kezelés alatt állnak, vagy mert AIDS-esek. Náluk a penészgomba belélegzése aspergillosist okozhat, ami maradandó, néha pedig végzetes károsodást okoz a tüdőben, és az orrmelléküregben" - teszi hozzá a szakértő.

"Azt tanácsolom tehát, hogy aki teheti, szárítógépben vagy a szabad levegőn szárítsa a ruhákat. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor egy olyan helyiségben a lakáson belül, ahol keveset tartózkodnak, lehetőleg minél távolabb a hálószobától."

Mi az aspergillosis? Ez egy olyan tünetegyüttes, amelyet az Aspergillus penészgomba okoz. Általában a légzőrendszert támadja meg afertőzés(a légcsövet, az orrmelléküreget, illetve a tüdőt), de elterjedhet bárhova a szervezetben. Sok tényezőtől függ, hogy a tünetek mennyire súlyosak az enyhe zihálástól kezdve egészen a vér felköhögéséig. Minél gyengébb valakinek az immunrendszere, annál komolyabb formában jelentkeznek a betegség tünetei. Az aspergillosis nem fertőző: emberről emberre nem terjed.

Forrás: Házipatika. com.

 


+ -

Embereken tesztelik a rák elleni vakcinát

Óriási visszhangot keltett néhány hete a bejelentés, hogy a Stanford egyetemen sikeres egérkísérleteket végeztek egy új rák elleni vakcinával.

A kísérletben a kezelés után tíz nappal a befecskendezett tumorok teljesen eltűntek, húsz nap után pedig az egerek testében lévő többi, közvetlenül nem kezelt tumor is felszívódott. A kutatók most bejelentették, hogy ez év végéig szeretnék elvégezni az emberkísérleteket is - írja az index.hu.

2018-ban 35 önként vállalkozón próbálják ki a vakcinát
2018-ban 35 önként vállalkozón próbálják ki a vakcinát

Mint minden állatkísérletben bizonyított rákkezelésnél, természetesen most is fő kérdés, hogy embereken is hatásos lesz-e a módszer. A kutatók most a következő lépésként limfómás, vagyis nyirokrákos betegeken fogják kipróbálni a módszert a klinikai teszteken.

Tízből négy rákos megbetegedés elkerülhető lenne, ha az emberek egészségesebben táplálkoznának, többet mozognának és leszoknának a dohányzásról. Részletekért kattintson!

A kutatást vezető Dr. Ronald Levy onkológus elmondta, hogy még 2018-ban 35 önként vállalkozón kipróbálják a vakcinát.

Bár a páciensek valóban két vakcinaszerű oltást kapnak, a szó szoros értelemben nem tartós immunitást biztosító vakcinákról van szó, hanem olyan immunstimulátorokról, melyek azimmunrendszersaját T-sejtjeit aktiválják, hogy az egész szervezetben legyőzzék a rákos burjánzásokat.


A kísérletben résztvevők a két injekció mellett alacsony dózisú sugárzást kapnak, de kemoterápiás kezelést nem. Egyelőre csak kezdeti stádiumú limfómás betegeket várnak. A Stanford kutatói remélik, hogy ha a kísérletek sikeresek lesznek, akkor egy-két éven belül megkaphatja a szükséges engedélyeket az új terápia.

 


+ -

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?

Negyven éves kor körül indulnak be általában azok a folyamatok a szervezetben, amelyek sokáig lappanganak, majd évek, esetleg évtizedek múlva súlyos betegségeket okoznak. Ha résen vagyunk, jó eséllyel megelőzhetőek.

Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli, gyerekei és idős szülei vannak, rengeteget dolgozik, önmagára, egészségére pedig kevés ideje jut. Sok stressz éri, sportolni már keveset sportol, ha ülő munkát végez, valószínűleg fel is szed pár kilót, talán kicsit emelkedett a vércukor-, a húgysav- vagy a koleszterinszintje. De erről nem tud, mert észlelhető tünetei még nincsenek. Pedig nagyon fontos lenne, hogy odafigyeljen magára - ne csak akkor, amikor már komoly baj van.

szurovizsgálat, prosztata, szívbetegségek
Járjon szűrővizsgálatokra, a betegség korai felismerése életet menthet!

Milyen tünetek, betegségek jelentkezhetnek?

Mivel a látás majdnem mindenkinél romlani kezd ebben a korban, érdemes ellenőriztetni a szemet. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, főként a likopinban gazdag piros fajták lassíthatják a látásromlást és az időskori makula-degeneráció kialakulását. A férfiak esetében negyven- és ötvenéves kor között jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye, ezért mindenképpen ellenőriztetni kell a vérnyomást, a vércukor- és koleszterinszintet. A pajzsmirigybetegségek nem csak a nőket érintik, negyvenen túl a férfiaknál is érdemes vizsgálni működését, mert sokféle problémát okozhatnak e szerv elváltozásai.

Fontos tisztában lenni a családi kórtörténettel!

Ha előfordult daganatos vagy szívbetegség, akkor a kialakulás kockázata az utódoknál is nagyobb. Ennek azért van jelentősége, mert ha a családban volt már például vastagbélrák, akkor az egyébként 50 éves kortól ajánlott vastagbéltükrözést (kolonoszkópia) célszerű már 40 éves kortól elvégeztetni.

Negyven év felett évente körülbelül egy százalékot veszítünk izomtömegünkből. A sport tehát fontosabb, mint valaha. A rugalmasság, a mozgáskoordináció és az egyensúly is csak így őrizhető meg. A testmozgás, az ideális testsúly megtartása és a vitaminban, valamint rostokban gazdag táplálkozás ellensúlyozni tudja a lassuló anyagcsere-folyamatokat, és védi az agy, a szív és az érrendszer egészségét. Ha eddig nem tette meg valaki, akkor negyven felett mindenképpen le kellene szoknia a dohányzásról, így jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata.

 

Szűrések: milyet és milyen gyakran?

Évente javasolt elvégeztetni: a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a bőrrák és a tüdőrák szűrését, ezen kívül a fogak állapotát is ellenőriztetni kell. Kétévente kerüljön sor: a veseműködés és a húgyúti fertőzések szűrésére, valamint szemészeti és hallásvizsgálatra. A prosztatarák a második leggyakrabban diagnosztizált ráktípus a férfiaknál.

A gyors és fájdalommentes szűrővizsgálatokkal még idejekorán elcsíphető számos megbetegedés. Különböző életkorban más és más problémákra kell odafigyelni. Nézze meg a szűrővizsgálatok listáját!

A korai felismerés javítja a gyógyulás esélyét, ezért 40 év fölött érdemes rendszeresen szűrést végeztetni: ez vérvételt is jelent, amelyből a prosztata specifikus antigén (PSA) értéke meghatározható - ebből a prosztata méretére lehet következtetni (a magas PSA érték utalhat rákra).  Amennyiben vizeletcsepegést vagy vizeletinkontinenciát tapasztal, ami 40 év felett már a férfiak negyedénél előfordulhat, feltétlenül jelezze háziorvosának vagy forduljon szakemberhez.

 


+ -

Miért hidegülnek el a házastársak? A hódítás öröme dolgozik a férfiakban

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus és pszichológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt. "Egy házasságom már ráment a szex hiányára. A feleségem tízévi együttélés után kijelentette, hogy ő már egyáltalán nem kívánja a szexet. Nagyon megdöbbentett, de próbáltam elfogadni, hogy neki nem fontos a testiség. Nem ment sokáig. Túl azon, hogy negyvenévesen még bőven erőm teljében voltam, sértett is az elutasítása. Kezdtem megfordulni a csinos nők után, és nem is hittem volna, milyen könnyen megy a hódítás. Pár év alatt jelentős tapasztalatot szereztem a nők terén... Amikor a feleségem megtudta, hogy kettős életet élek, elvált tőlem. Mivel nem akartam egyedül maradni, kezdtem másképp nézni a nőkre: társat kerestem. És találtam is. Én most 48 vagyok, ő hat évvel fiatalabb. Csinos, gyengéd és kedves, büszke vagyok rá. Mégis gyakran megtörténik, hogy hetekig rá sem nézek, egyszerűen nem kívánom. Lehet, hogy öregszem, vagy a kicsapongó élet a véremmé vált? Egyre gyakrabban vágyom más nőkre, új kihívásra, hódításra. Amikor engedek a kísértésnek, otthon is megtáltosodom. Tudom, nincs ez így jól, de nem akarok újra válni."

Bede Zsuzsa válasza

A téma cikkei

Nem írta, második kapcsolata mióta tart, de az biztos, hogy mostani párjával eleve nem ifjan ismerkedtek meg, így kizárt, hogy visszajöjjön, ami sose volt! Az otthoni "kötelező gyakorlat" nem feltétlen függ össze a korral. Nem egy páciensem volt, aki még a harmincon innen, a kapcsolat 1-2 éve után magyarázkodott, hogy "ugye nem csoda az érdektelenség?" Tényleg nem csoda, de nem azért, mert a férfi természetéből fakad, hanem azért, mert ha a nő igazán nem is vonzó az illető számára, ha nincs, ami megfogná őt, akkor csak az újdonság, a becserkészés öröme, a megkaptam birtoklási érzése okozhat szexuális izgalmat.


Ha a nő személyisége, egyéni értékei, lénye nem hat a férfira, nem csoda, ha érdektelenné válik egy párkapcsolat. Nagy kérdés, egyedül maradva nem siette-e el a választást. Azt kellene végig gondolnia, szereti-e párjának a nőiségét, az ölelését, vagy inkább irritálja a viselkedése, esetleg a monotonitás, a mindennapi rutin ölte meg az intimitást maguk közt.

Tény, hogy a monotonitás és az életkor is okozhat érdektelenséget, de az már nem mindegy, hogy magánál melyik az igaz. A kicsapongó élethez kell egy olyan karakter, akinek ez belefér az erkölcsi érzésébe, és ha már jól működik, tényleg nehéz lemondani róla! Ha jól belegondol, ezeknél a kalandoknál alig kell önmagból adni, felszínes marad a kapcsolat - minimális idő és energia elég hozzá. És nincs szükség intimitásra, bensőséges hangulatra, anélkül is működik a szexuális együttlét. Ezek ugyanis a maga férfiasságáról szólnak, a hiúságáról, sőt talán a férfiasságának elmúlásától való félelméről és nem a szerelmeskedés igazi öröméről.


A párja alig lehet túl a 40-en, nem akart közös gyereket? Nem volt téma maguk között? Sokan nem is gondolnák, de a jól működő szexuális életet is képes elrontani a gyerekvállalás témája, és a nyílt ellenkezés helyett a test "mondja el", mi zajlik a férfi fejében. Szó mi szó, párkapcsolatát kellene átgondolnia, mennyire látja a párját még nőnek, mennyire fontos ő magának. Ha pozitív a válasz, akkor közösen kellene újítani a kapcsolatukon, az életmódjukon. Nem nagy dolgokra gondolok: az is csodát tesz, ha kettesben sétálnak a szép tavaszi estéken, elmennek vacsorázni, kiruccannak egy wellness-hétvégére. Ha régebben jó volt együtt, és nem hidegültek el egymástól, akkor ez nem lehetetlen vállalkozás!

Névjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu
Forrás: Házipatika.com

 


+ -

Humánmeteo: rendkívüli péntek jön

Pénteken ismét kettősfronti hatásra számíthatunk, néhol pedig erős szél is ronthatja a komfortérzetet. A rendkívüli hideggel társulva extrém terhelésre is számíthatunk.

Frontérzékenyek, figyelem!

Pénteken ismét kettősfronti hatás érvényesül térségünkben, a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél is felléphetnek kellemetlen tünetek. A frontérzékenyeknél gyakori lehet a fejfájás, amit az élénk, nyugaton erős szél is fokozhat. Aki hajlamos rá, annál vérnyomás-ingadozás és keringési problémák is felléphetnek, ezért ajánlott kerülni a stresszes helyzeteket. Próbáljuk nyugodt körülmények között tölteni a napot.

- 20 fokkal indul a tavasz

A meteorológiai tavasz első napjára virradóra többfelé mínusz 20 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet, Baranyában volt a leghidegebb, ott -25 fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pénteken további havazás is várható - írtuk időjárás-előrejelzésünkben, mely a linkre kattintva érhető el.

Humánmeteo_Dermesztő péntek jön, humánmeteo humánmeteorológia orvosmeteo orvosmeteorológia időjárás időjárás-érzékenység
Dermesztő lesz a péntek is

Figyeljünk a vitaminbevitelre

A csapadékos levegőben a kórokozók is könnyebben terjednek, ajánlott tovább emelni a napi vitaminbevitelt. 

Most nagy a trombózisveszély is. Erről a linkre kattintva olvashat bővebben.

A hőérzet alacsonyan alakul, melyhez a hideg mellett a többfelé élénk, néhol erős szél is hozzájárul. Étkezésünk során részesítsük előnyben a melegítő hatású ételeket, a fűszerek közül a fahéj, a gyömbér fokozza a vérkeringést. Napközben egy-egy csésze meleg tea felmelegít, a csipkebogyó pedig magas C-vitamin tartalommal is bír. Az ízületi bántalmak sem szűnnek, egész nap sajoghatnak a kopott és a gyulladt ízületek is - ezeket időnként tornáztassuk át kíméletesen, de ügyeljünk arra, hogy ne terheljük meg a végtagokat.

Már előző este ajánlott idejében lefeküdni, és levendulaolajat párologtatni, ugyanisalvászavarokés álmatlanság léphet fel, reggel ezért fáradtan és nyűgösen ébredhetünk - figyelmeztet a Meteo Klinika.

Forrás: Házipatika.com

 


+ -

Welcome to Infovip