Hírek

 


Hírek

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/23/news_icon.JPG

 

 

Lélegzetelállító felvételek - Ezek közül kerülhet ki az év legjobb fotója

Forrás: femcafe.hu

Máris kiírták a pályázatot a 2016 Sony World Photography Awards-ra, amelyre egészen januárig lehet jelentkezni a szebbnél szebb fotókkal. A távoli határidő ellenére máris rengeteg pályamű érkezett be, amelyek közül szakmai zsűri fogja kiválasztani a legjobbat. Lehetséges, hogy ezek között van a nyertes? Egyáltalán nem csodálkoznánk! Nézd meg Te is, és döntsd el, melyikre szavaznál!

Tigris bujkál a fűben

Vladimir Cech Junior (Csehország) felvétele

Kolibri repked

Sheldon Bilsker (Kanada) felvétele

Tó az Alpokban

Simone Cmoon (Svájc) felvétele

Fürdőző majmok

Christopher Yeoh (Ausztrália) felvétele

 

A femcafé.hu-n még több képet láthatsz!

 


+ -

Hatalmas vihar pusztít egy Jupiter-szerű bolygón

A HD 189733b katalógusjelű bolygó

A Warwicki Egyetem tudósai, akiknek elsőként sikerült egy Naprendszeren kívüli planéta (exobolygó) időjárási viszonyait feltérképezniük, a The Astrophysical Journal Letters legújabb számában ismertették eredményeiket. A HD 189733b katalógusjelű bolygó 63 fényévnyire, a Kis Róka (Vulpecula) csillagképben található. Az úgynevezett forró Jupiter-típusú égitestet, amelyet 2005. október 5-én azonosítottak francia csillagászok, az elsőként felfedezett exobolygók egyike volt. A bolygó tömege 10 százalékkal haladja meg Jupiterét, egy kettőscsillag körül kering, amelyet 2,2 nap alatt „jár körbe”.
Az égitest 180-szor közelebb van a kettőscsillaghoz, mint a Jupiter, így felszínén 1800 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a Földhöz hasonlóan a planéta az űrből a légkörében lévő szilikátrészecskéknek köszönhetően égszínkéknek látszik – olvasható a PhysOrg hírportálon.

 

A Warwicki Egyetem asztrofizikusai Chilében, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 tükörátmérőjű távcsövére szerelt nagy pontosságú színképelemző (HARPS/ High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) segítségével végezték a megfigyeléseket az úgynevezett Doppler-effektust felhasználva. „A spektrográffal az égitest légkörében lévő nátrium színképvonalaiban bekövetkező változásokat elemeztük, amint a bolygó közeledett vagy távolodott a Földtől. Az elektromágneses hullámokat kibocsátó objektum frekvenciája ugyanis a megfigyelő számára változónak tűnik, ha a forrás mozog, távolodásakor látszólag csökken” – magyarázta Tom Louden, a tanulmány első szerzője. Mint elmondta, az orkánerejű szelek a bolygó napsütötte feléről az éjszakai sötétségbe borult félteke felé süvítenek, rendkívüli erejük a kettőscsillag közelségével magyarázható.

Peter Wheatley, a tanulmány társszerzője a kutatásokat kommentálva rámutatott, hogy a Warwicki Egyetem asztrofizikusai által kidolgozott módszer révén más, távolabbi égitestek időjárási rendszereit is fel tudják térképezni. „Ahogy tökéletesítjük módszerünket, sokkal részletesebb időjárási térképeket készíthetünk, és nemcsak a nagyobb bolygókat kutathatjuk, hanem a kisebb égitesteken uralkodó légköri viszonyokat is megismerhetjük” – fogalmazott Peter Wheatley.

Forrás: mno

 


+ -

Elzárt titokzatos helyek a Földön, ahova tilos a belépés

A világ tele van titokzatos  helyekkel, melyekről van, hogy egyszerűen nem is tudunk, vagy ha mégis tudunk, nem tehetjük be soha a lábunkat, még ha akarnánk sem. A most következőkben bemutatjuk a legelzártabb helyeket, ahova a nyilvánosság számára tilos a belépés.

Mezhgorye- Oroszország
Ez a különös zárt város Oroszországban 1979-ben alakult meg. A hiedelmek szerint, jelenleg is egy titkos projekt zajlik hegyei között, az Egyesült Államok felderítői állítják, hogy az elrejtett várost nukleáris fegyverek fejlesztéséhez használják. A gyanút erősíti, hogy 1990-es években erőteljes földmunkákat észleltek az amerikai műholdak. Természetesen Oroszország tagadta a hírt, a kormány szerint, itt csupán egy bánya található, ahol az orosz kincseket őriznek, valamint a terület élelmiszer tárolóként, és bunkerként funkcionál egy esetleges nukleáris háború idejére.

51-es körzet- USA
Az 51-es körzetre kétségtelenül a légi kutatások jelentéseiből származó szokatlan jelenségek terelték a figyelmet. Mára ez lett a modern UFO és összeesküvés elméletek bölcsője. Ez a Nevadában található hely annyira titkos, hogy hivatalosan nem is létezik. Egyesek szerint, hatalmas alagútrendszereket, és ellenséges repülőgépeket rejt itt föld gyomra. A támaszpontot 1955-ben alapította a CIA az ország legtitkosabb katonai projektjének kivitelezésére, és tesztelérése. A Groom-tó közelében található egy hatalmas katonai bázis és repülőtér, ahol különböző légi járművek, és fegyverek tesztelésével foglalkoznak. Érdemes elkerülni messziről, azok ellen ugyanis, akik megkísérlik a behatolást a halálos erőszak is engedélyezett.

RAF Menwith Hill- Anglia
Menwith Hill leginkább Echelon kém hálózattal folytatott szoros kapcsolatáról híres. A bázis Angliában Észak-Yorkshire közelében található, a legnagyobb elektronikus megfigyelő állomás. Ez volt a legfontosabb láncszem a világméretű lehallgatási hálózatban, melynek feladata az elektronikus megfigyelés és kódfeltörés. A hidegháború óta állítólag a terrorelhárításban, valamint politikai és diplomáciai hírszerzésben játszik kiemelt szerepet.

A Vatikáni Titkos Archívum- Olaszország
A vatikáni titkos levéltár legalább akkora, mint amilyen régi. Élén a bíboros áll. Mivel számos titok tárháza az archívum, így a belépés csak néhány elismert tudósnak engedélyezett, és csupán meghatározott célból. A kutakodáshoz a pápa engedélyére van szükség.

Természetesen dokumentumokat ki lehet kérni az archívumból, de csakis azokat, melyek nem régebbiek 75 évnél. Egyesek szerint a korlátozás csupán a diplomáciai és kormányzati információk védelmében van, mások szerint, a hatalmas polcrendszeren számos botrány, titok, és megdöbbentő írás sorakozik.

White’s Gentlemen’s Club- Anglia
A White’s London egyik legexkluzívabb úri klubja, még 1963-ban alapították, elsősorban a forrócsokoládé árusítására, mely abban az időben kifejezett ritka és drága árucikknek számított. Jelenleg a társadalom leggazdagabb és legbefolyásosabb tagjainak van fenntartva. A klub a híres Fogadási Könyvről híresült el, mely a vendégek különös fogadásaink emlékét őrzi. A tagok kártyával és különböző szalonjátékokkal múlatják idejüket. A tagság kizárólag meghívásos alapon lehetséges.

 

Forrás: Lifemagazin.hu

 


+ -

Rendkívül egyedi volt Einstein agya. Különleges agyszerkezete magyarázhatja a fizikus kivételes képességeit

Albert Einstein (1879-1955) szokatlan agyszerkezete magyarázhatja a relativitáselmélet kidolgozójának kivételes kognitív képességeit - vélik amerikai kutatók, akik a fizikus agyáról készített felvételeket elemezték.

Thomas Harvey patológus Albert Einstein boncolásakor eltávolította és formalinban tartósította a fizikus agyát, majd fekete-fehér felvételek tucatjait készítette róla, mielőtt 240 "blokkra" hasította volna szét. Minden egyes "tömbből" szövetmetszeteket készített, ezeket üveg tárgylemezek közé helyezte, majd a preparátumokat a világ legjobb neuropatológusainak küldte el.

A boncolás során kiderült, hogy Einstein agya az átlagosnál kisebb volt, a további vizsgálatok pedig kimutatták rajta az öregedéssel járó összes elváltozást. Több elemzés nem készült, noha Thomas Harvey Einstein formalinban őrzött agyát hosszú ideig őrizgette hivatali szobájában a sörhűtőben. Évtizedekkel később több kutató is kért a patológustól mintákat, amelyeknek vizsgálatakor szokatlan jellegzetességeket fedeztek fel bennük.

 

 

 

 

 

 


+ -

A gondolatolvasásban látja a jövőt Mark Zuckerberg


A hamarosan a nagyközönség számára is megjelenik az újabb virtuálisvalóság-sisak, az Oculus Rift VR. (Ehhez tartozik az Oculus Touch, egy mozgásérzékelős kontroller, melyből mindkét kézre jut egy.) Az eszköz és a használatához szükséges számítógép ára körülbelül 1500 dollár lesz. Ez az ár körülbelül 420 ezer forint, de a világrekorder magyar áfát hozzáadva a félmilliót is túlszárnyalja az összeg. A sisak fogyasztói változata csak 2016 elején jelenik meg FORRÁS: OCULUS VR

A gondolatolvasásban illetve a gondolatmegosztásban látja a jövőt Mark Zuckerberg: szerinte eljön majd az a nap, amikor arra a szintre jut a technológia, hogy a gondolatainkat a Facebook és minden más eddig ismert kommunikációs csatorna nélkül oszthatjuk meg másokkal.

 

 

 


+ -

Térdén hordta a kézfejét egy kínai férfi, amíg vissza nem varrták a helyére

elyére

Térdén hordta a kézfejét egy kínai férfi, amíg vissza nem varrták a helyére

Átmenetileg a térdéhez oltották leszakadt kézfejét egy kínai férfinak, akit munkahelyi baleset ért.

A műtét végül sikerült, állapota javulóban van és már az ujjait is meg tudja mozdítani - jelentette a kínai média pénteken.

A Csou családnevű férfit a közép-kínai Hunan tartomány Hsziangtang nevű városában érte a szerencsétlenség, amelyben bal kezét levágta egy gép. Mivel a helyi kórházban kizárólag az amputáció lehetősége merült fel, átszállították a tartományi központ jobban felszerelt és több szakemberrel ellátott Hsziangja nevű kórházába, ahol 2013-ban egy orvoscsoport már végzett hasonló visszavarrásos műtétet.

A sérült idegek és inak gyógyulásához azonban több időre volt szükség, ezért az operáció kezdetéig - a kézfej vérellátásnak biztosítása érdekében - kezét ráoltották a beteg térdére - közölte a Hszinhua hírügynökséggel Tang Csü-jü, a kézmikrosebészeti osztály vezető főorvosa Csangsában.

"Normális hőmérsékleten egy levágott ujjnak tíz órán belül vért kell kapnia. Ez az idő rövidebb, mint egy levágott végtag esetében" - jegyezte meg Tang. Hozzátette, ha a vérellátás a lehetségesnél hosszabb időn át szünetel, a szövetek elhalnak, s akkor már nincs is értelme a visszavarrással próbálkozni.

Csou kézfeje több mint egy hónapon át "kapcsolódott" a térdéhez, s amikor az orvosok elérkezettnek látták az időt, egy 10 órás műtéttel visszaoperálták az eredeti helyére.

 


+ -

Ha svájci órásmesterek terveznek vidámparkot, tourbillon óraszerkezet hívja elő a reggelidet

Ha egy elvetemült svájci órásmesterekből álló csapat azt a feladatot kapja, hogy tervezzenek valami igazán súlyos vidámparki attrakciót, akkor mi lenne az? Természetesen egy tourbillon szerkezet nagyban, mi több ór(i)ás méretben.

A tourbillon franciául forgószelet jelent. Ami a luxusórákban betöltött szerepét illeti, a tourbillon a gravitáció hatását és a billegő illetve rugójának fogyatékosságát hivatott kiegyenlíteni. Ez utóbbi kettőnek súlypontja nem esik egybe a billegő forgási tengelyével. Ez a “konstrukciós hiba” minden mechanikus óránál fennáll. A függőleges helyzetben a gravitáció befolyásolja a forgási tengelyen kívül eső súlypontot, és így hozzájárul az óra pontatlanságához. Ennek megoldására találták fel a tourbillont.

 

 

tourbillion_02a

 

Na de vissza a vidámparkhoz és a gyomorforgató izgalmakhoz. A júzerek a tourbillon szerkezeten két sorban foglalhatnak helyet. Az üléssorokat is tartalmazó magenta keret szép lassan, majd egyre gyorsabban elkezd 360 fokban körbefordulni. Ekkor még van egy kis időnk megkapaszkodni. Pár bemelegítő kört követően az eggyel kijjebb lévő kék keret is elkezd forogni a tengelye körül, természetesen ellentétes irányba, majd a harmadik tengely is bekapcsolódik.

 


+ -

Tudta? Ezért bömbölnek a hím koalák

A koalák szerelmi életét kutató tudósok szerint a hím példányok hangos bömböléssel igyekeznek elkerülni az egymás közötti konfliktusokat párzási időszakban.


Bill Ellis, a Queensland-i Egyetem kutatója és ausztrál, japán, valamint amerikai kollégái az ausztráliai Rockhampton közeli St. Bees-sziget vadon élő koaláinak eddig ismeretlen belső csoportszerkezetét vizsgálták, eredményeiket a PLOS ONE szabad hozzáférésű tudományos folyóiratban jelentették meg  - írta a phys.org internetes portál.

 A tudós elmondása szerint ellentétben az emberekkel, akik többnyire vita közben emelik fel a hangjukat, a hím koalák a konfrontáció elkerülése érdekében hangos bőgéssel tudatják vetélytársaikkal jelenlétüket szaporodási időszakban. Egymás hangjából ugyanis képesek megállapítani melyikük a nagyobb, így a kisebbek tudják kit érdemes elkerülniük. A bömbölést egyben arra is alkalmazzák, hogy elnyerjék a nőstények tetszését - magyarázta a kutató.
 

Bill Ellis szerint a koalák csoportjainak szerkezete, az állatok párkeresési viselkedése annak ellenére is kevéssé kutatott terület, hogy egyébként széles körben ismert, sokak figyelmét felkeltő, karizmatikus fajról van szó. "Azt gondoltuk, hogy a párzási időszakban a hím koalák többet fognak verekedni, ehelyett azt találtuk, hogy bőgéssel próbálják csökkenteni a társaikkal való fizikai konfrontáció lehetőségét" - hangsúlyozta a tudós. 

A viselkedési forma segítségével elkerülhető a hímek közvetlen erőszakba torkolló versengése, miközben a nőstények odacsábításával nő a nemek közti találkozások aránya. A kutatók emellett azt is megfigyelték, hogy a nőstények több időt töltenek együtt a párzási időszakban a fák tetején, mint általában. A tudósok műholdas nyomkövetővel ellátott nyakörvek segítségével figyelték a vadon élő koalák egymással való viselkedését. Olyan, egyébként nehezen követhető részleteket sikerült így megfigyelni, mint hogy a nőstény koalák az éjszaka közepén több száz métert tettek meg, hogy találkozzanak a hímekkel - mondta el Bill Ellis.
 

A kutató elmondása szerint arra jutottak, hogy a hímek közti közvetett versengés, a nőstények párválasztása és a nőstények közötti feltételezett verseny mind a koalák közti nemi szelekciót szolgálja. A következő lépés így az lehet, hogy megpróbálják a születő utódok vizsgálatával kideríteni, hogy mely párválasztással kapcsolatos viselkedési formák bizonyultak a legeredményesebbek.

Illusztráció:Thinkstock

 

 

 

 

 


 


+ -

Mit mutat a biológiai életkor

Már fiatalon jelentős eltérések lehetnek egy korosztály tagjainak biológiai életkora között - derült ki egy új tanulmányból, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közöltek. "Ha valóban lassítani akarjuk az öregedés folyamatát annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását, akkor már egészen fiatal korban közbe kell lépnünk" - idézte a szakembert a BBC News.

    A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport egy új-zélandi város 1972-1973-ban született 954 lakóját követte nyomon. A kutatók 18 különböző, az életkorral változó paramétert - többek között a testsúlyt, vesefunkciót, a fogíny állapotát - vizsgálták meg a résztvevők 26, 32 és 38 éves korában.
    Az eredmények szerint 38 évesen a résztvevők biológiai életkora a késő húszas évektől egészen a majdnem hatvan éves kor körüli tartományig terjedt, vagyis néhányan szinte nem öregedtek a vizsgált időszakban, míg mások majdnem három biológiai évvel lettek idősebbek minden 12 hónap elteltével.
    Terrie Moffitt, az amerikai Duke Egyetem munkatársa szerint a biológiai életkoruk alapján majdnem nyugdíjasnak számító résztvevők külsőleg leharcoltnak, fáradtnak néztek ki, rosszabbul teljesítettek az agyfunkciókat mérő teszteken és a felfogóképességük is gyengébb volt.
    A többség esetében azonban csupán néhány év eltérés volt a biológiai és a valódi életkor között. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a biológiai öregedés üteme miként változik az idő előre haladtával.
    "Az élet minden olyan területén, amelyet jelenleg a kronológiai életkorunk alapján szabályozunk, igazságtalanul járunk el, ha azonban többet tudnánk a biológiai életkorról, akkor sokkal méltányosabbak lehetnénk, törekedhetnénk a nagyobb egyenlőségre" - hangsúlyozta a szakember, rámutatva, hogy a nyugdíjkorhatár például igazságtalan lehet azokkal szemben, akik "teljesítményük csúcsán" kényszerülnek visszavonulni.
    A kutatók nem számítottak arra, hogy már ilyen korai életkorban ekkora eltéréséket találnak. Mint hangsúlyozták, a mostani eredmények segíthetnek az öregedés ütemének lassítását célzó módszerek kidolgozásában és az orvostudományra is hatást gyakorolhatnak.
   

Fotó: -a-

 

 

 

 

 

Mit mutat a biológiai életkor

 

 

 

 

 

 


+ -

Hogyan állapítják meg az apaságot?

A férfijogú társadalmakban döntő tényező, hogy ki a gyermek apja. Egykor kevésbé, manapság ez már 99.99 százalékos biztonsággal kideríthető.

„Mater semper certa, pater incertus” – az anya mindig biztos, az apa bizonytalan – mondták a római jogászok. Az 1978-as első in vitro megtermékenyítés, azaz lombikbébi-kezelés óta azonban az anya sem biztos többé, hiszen beszélhetünk genetikus vagy természetes anyáról is, sőt a petesejt-átültetés nélküli béranyaság esetén a természetes anya és a jogi anya személye sem azonos többé. A német törvénykönyvben e problémák feloldására 1997 óta az olvasható, hogy „A gyermek anyja az, aki megszülte”. Kanadában, Ausztráliában és Nagy-Britanniában viszont anyának az a személy számít, aki a petesejtet adja.

A római jog az apa kilétét is egyszerűen határozta meg. Kimondta ugyanis, hogy „Pater est, quem nuptiae demonstrant”, vagyis „Az apa az, akit a házastársi viszony annak jelöl”. Napóleon 1804-es törvénykönyve, a Code Civil pedig egyenesen megtiltotta az apaság kutatását. Csakhogy a dolog nem ilyen egyszerű.

Az anyajogú társadalmakban – mint Karinthy Frigyes 1912-es Capillária című szatírájában – az apa személye lényegtelen. Ráadásul az sem volt mindig magától értetődő, hogy a fogamzáshoz egyáltalán szükség van apára. Az ausztrál őslakosok szerint megfoganáskor szellem költözik a nőbe, ez hozza létre a magzatot: a közösülés csak helyet csinál neki – jegyezte fel az 1910-ben elhunyt William Graham Sumner amerikai néprajztudós. A brit-kolumbiai indián asszonyok viszont arról voltak meggyőződve, hogy egyes ételektől termékenyülnek meg. Érdekes egyébként, hogy Izraelben – háromezer éves tapasztalat alapján – a zsidó származást ma is csak anyai ágon lehet bizonyítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


+ -

Welcome to Infovip