A Tudás Határai díjat a Zeneakadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelölése nyomán ítélték oda Kurtág Györgynek, a hivatalos indoklás szerint zenéjének „egyedülálló expresszivitásáért”. A díj átvétele után Kurtág György elmondta, hogy 2010 óta dolgozik első operáján, amely Samuel Beckett Végjáték című művéből készül, majd egy részletet olvasott fel a szövegből.

A 89 éves, évek óta Franciaországban élő művész szerda délelőtt videokonferencián válaszolt az újságírói kérdésekre. A már több mint négy éve készülő operáról azt mondta: „Lehet, hogy meghalok mielőtt befejezem, de az utolsó percemig Beckett interpretálója akarok lenni”. Hozzátette, hogy a darab mind a négy szereplőjével azonosulni tud, és megpróbálja közvetíteni, hogy mi történik a lelkükben.

„A zene nyelv, olyan, mint a beszéd. Ugyanaz a szintaxisa mint egy szövegnek” – fogalmazott, miközben arról beszélt, hogy művei előadóitól azt várja: tegyenek meg minden erőfeszítést, hogy megértsék a darab struktúráját, mert anélkül nem ér semmit. Kitért arra is, hogy legfőbb kritikusa a felesége, és csak azokat a műveit mutatja meg másoknak, amelyeket ő jónak tart.

A díjazottak tiszteletére hétfőn este koncertet adott az Orquesta Sinfónica de Euskadi a madridi királyi színházban, ahol Berlioz, Ravel és Kurtág György műveiből álló műsort adtak elő nagy sikerrel.

 

 

 

 

 

Kurtág György