Hírek

 


Hírek

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/23/news_icon.JPG

 

 

+ 18 !! Merevedési zavarok: irány az orvos! A kezelési lehetőségekről

Ha a merevedési zavar több alkalommal is előfordul, mielőbb keressen fel problémájával egy szakorvost, aki a személyes beszélgetés és a szükséges vizsgálatok elvégzése után javaslatot tesz az Ön számára leghatékonyabb kezelésre.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A merevedési zavar orvosi értelemben a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának képtelensége. Sok férfi tapasztal alkalmankénti, vagy átmeneti nehézséget, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a működési zavar, az erektilis diszfunkció krónikus állapottá válik. Csak abban az esetben beszélhetünk ténylegesen merevedési zavarról, ha a probléma rendszeresen ismétlődik.

A szakemberek négyféle kategóriát határoztak meg: súlyos merevedési zavarról akkor beszélnek, ha soha sem jön létre a szexuális tevékenységéhez szükséges mértékű merevedés, vagy azt a férfi sohasem tudja megtartani. Mérsékelt a zavar, ha néha létrejön merevedés, és enyhe, ha általában létrejön, de több olyan alkalom van, amikor nem. Nincs merevedési zavar abban az esetben, ha az erekció mindig létrejön, és a férfi mindig meg tudja tartani a szükséges mértékű merevséget. A merevedési zavarokkal küszködő férfiak többsége mérsékelt merevedési zavarban szenved. Érdemes minél előbb orvoshoz menni, annál is inkább, mivel a merevedési zavarok más, még nem diagnosztizált betegségek első tünetei is lehetnek.

Az okok kutatása

A szakorvosnak különösen körültekintőnek kell lennie a diagnózis felállításakor, mert a merevedési zavar hátterében gyakran egyéb tüneteket eddig nem okozó betegségek is állhatnak. Az orvos éppen ezért nemcsak a beteg életmódjára, szexuális életére, hanem egészségi állapotára vonatkozó kérdéseket is fel fog tenni. Például az orvosnak tudnia kell, hogy mióta észlel merevedési zavart, a probléma új keletű-e, vagy korábban is előfordult már. Szenved-e a következő betegségek valamelyikében: cukorbetegség, szívbaj, magas vérnyomás, magas koleszterinszint? Ezek tisztázása azért fontos, mert a merevedési zavarok szoros összefüggésben állnak számos egyéb betegséggel. Előfordul, hogy éppen a merevedési zavar az első jele az imént említett betegségeknek. Számos olyan gyógyszer létezik, amely merevedési zavart okoz vagy súlyosbítja a tüneteket. Ezért a szakorvosnak a kezeléshez tudnia kell, milyen gyógyszereket szed a páciens rendszeresen. Az orvos a probléma súlyosságának kiderítésére feltehet egyéb kérdéseket is, például, hogy előfordul-e, hogy merev hímvesszővel ébred, hiszen természetes jelenség férfiaknál az erotikus álmok által kiváltott merevedés.

Továbbá érdeklődhet a beteg partnerkapcsolatáról, az életmódjával együtt járó stresszhatásokról, káros szenvedélyeiről (dohányzás, alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás). Az érintettnek nem szabad elfelejtenie a beszélgetés során, hogy az őszinte válaszain is múlhat a kezelés sikere. Az orvosával megoszthatja a különféle terápiákkal kapcsolatos véleményét és megkérheti a legújabb lehetőségek ismertetésére. Elképzelhető, hogy korábban már kipróbált valamilyen módszert, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Erről célszerű orvosát tájékoztatni, mint ahogy arról is, ha idegenkedik valamelyik kezelési módtól.Ha ön érintett, bátran tegyen fel kérdéseket és ossza meg kezelőorvosával esetleges aggodalmait! Esetenként nincs szükség egyébre, csak arra, hogy megfogadja kezelőorvosa tanácsát, aki az egészséges életmódra való áttérésben látja a probléma megoldását. Igyekezzen leszokni a dohányzásról, fogyasszon kevesebb alkoholt, kezdjen sportolni, kerülje a zsíros ételeket és éljen nyugodtabb életet.

Kezelési lehetőségek

A szó szoros értelmében a merevedési zavar nem gyógyítható, de normál esetben hatásosan kezelhető. A terápia célja, hogy a természetessel azonos - mi több, spontán - módon reagálhassanak a szexuális ingerekre.

A merevedési zavarban szenvedő férfiaknak jelenleg csak elenyésző hányada részesül kezelésben. Szerencsére az újabb és kényelmesebb kezelési módok megjelenésével egyre több férfi fordul problémájával szakemberhez, köszönhetően a téma növekvő publicitásának. A legfontosabb annak tudatosítása a merevedési zavar jeleit észlelő férfiakban, hogy nem kell lemondaniuk a szexuális együttlét nyújtotta örömökről, hiszen a probléma - személyre szabott módon - kiválóan orvosolható.

 


+ -

+ 18 Potenciaprobléma: segít a szakorvos! Interjú dr. Török Alexander urológussal

A merevedési zavarral kapcsolatban még mindig számtalan mítosz kering a köztudatban, ráadásul az orvosok körében is gyakran előfordul, hogy továbbra is pszichológiai eredetű panaszként tartják számon. Interjúnk a kivizsgálásról és a kezelésről szól.

Milyen speciális vizsgálati módszerek állnak rendelkezésre erektilis diszfunkció esetén?

A legfontosabb vizsgálat az áramlásmérés, ezt Doppler-vizsgálatnak is nevezik. Segítségével meg lehet mérni a pénisz befolyó-kifolyó véráramlását. Ebből kifolyólag indirekt módon lehet következtetni arra, hogy a háttérben szervi, azaz vérkeringési probléma áll, vagy pedig beidegzési. Ha rendben van a véráramlás, a mérés során megfelelő értékeket mérünk, és ennek ellenére nincs merevedés, vagy nem olyan a merevedés, mint korábban, akkor beidegzési probléma áll fenn.

Az interjú első felében említette, hogy bármilyen oka is legyen a merevedési zavarnak, a legegyszerűbbtől a legsúlyosabb problémáig meg lehet rá találni a megoldást.

A szakma által elfogadott álláspont szerint a merevedési zavar kialakulásában és rizikóbetegségeiben nagyon sok tényező játszik jelentős szerepet, úgy, mint a mozgásszegény életmód, az étrend, az elhízás, a kóros mértékű és állandósuló stressz, a dohányzás, alkoholizmus, a rendezetlen életvitel, gyógyszerek (pl. nyugtatók, altatók) túlzott fogyasztása.

Ezek miatt a merevedési zavar kezelésében kulcsfontosságú az életmódváltás, több mozgás, több sport, munkahelyi és magánéleti stressz csökkentése, dohányzás abbahagyása, alkoholfogyasztás csökkentése, párkapcsolat rendezése.

Amit az orvos mindehhez hozzátehet, elsősorban családorvosi feladatként- a szedett gyógyszerek optimalizálása, csökkentése, gyógyszerváltás, kardiovaszkuláris rizikóbecslés alapján és az egészségesebb életvitelre való ösztönzés. A szexuális aktus jelentős fizikai terhelést jelent ezért a merevedési zavar kezelése előtt kardiológiai vizsgálat javasolt.

A háromlépcsős kezelés elve alatt mit értünk ez esetben?

A szakma szabályai azt mondják, ha egy probléma többféleképpen oldható meg, akkor azt a bizonyos invazivitási sorrendet* be kell tartani. Ha például férfiklimaxos panaszok vagy csökkent tesztoszteronszint áll a háttérben, úgy hormonpótlással kell kezelnünk a pácienst, ha beidegződési zavar okozza a merevedés hiányát, akkor a merevedést segítő gyógyszer, majd a péniszbe adott merevedést biztosító injekciós kezelés a járható út. Vérkeringési probléma esetén a műtét jön szóba.

Ha történetileg haladunk, akkor az injekciós kezelés az első, ez 1984 óta óriásit lendített a zavar kezelésén, és egészen 1998-ig, a szájon át alkalmazható gyógyszerek megjelenéséig egyeduralkodó volt. Ekkor egy Ronald Virag nevű, magyar származású francia urológus arra figyelt fel egy altatásos műtét során, hogy a pénisz keringési rendszerébe adott értágító a páciensnek tartós, kemény, hosszú ideig tartó merevedést okozott. Innen indult az értágító injekciók története, amelyek a péniszbe adva a befolyó ereket kitágítják. Ezeket a mai napig alkalmazzuk, ha a szájon át szedett gyógyszer nem vált be: Először be kell állítani a pácienst egy dózisra, ki kell kísérletezni, mi az, ami nála jó merevedést vált ki, keménységre és időre is. Olyan ez, akár a cukorbetegeknél az inzulin beállítása. Az adagbeállítás után a következő szakaszban meg kell tanítani a páciensnek az injekció beadását. Nekem például van egy olyan betegem, aki 25 éve alkalmazza, az ő esetében a felelős használat nem okoz semmiféle mellékhatást.

Fontos mérföldkő a kezelésben, hogy 1998 óta ismerjük az ún. "foszfodiészteráz 5" gátlókat, vagy más néven PDE5-gátlókat. Ettől az évtől könnyűszerrel kezelhetővé vált a merevedési zavar, így jelenleg három gyógyszer érhető el. A készítmények működési elve az, hogy a barlangos testben levő fehérjéhez kötődnek, és ott váltanak ki értágulatot.

A gyógyszer és az injekció azonban nem mindenkinél alkalmazható, a krónikus betegségek kapcsán már utalt erre. Mikor jön szóba a műtéti megoldás?

Az urológia mai állása szerint a műtét ma a péniszprotézis beültetését jelenti. Ezek barlangos testbe ültetett szilikonrudak, illetve szerkezetek, amelyek a merevedést biztosítják. Ha a pácienseknél megvan a kéjérzet, a magömlés, a vágy, de maga a fizikai tény, a merevedés hiányzik, műtétet javaslunk, akinek egyszerűbb módon nem oldható meg a problémája, ez az utolsó lépcsőfok. Nem kérésre végezzük el, ez nem esztétikai, hanem funkcionális beavatkozás, mely élethosszig tart. Ez egy gyors, OEP által nem támogatott műtét, általában nincs mellékhatása, de mint minden műtét esetén, itt is jelentkezhetnek bevérzések, elhúzódó fájdalomérzés és műtét utáni fertőzés.Az interneten nem kell sokat keresgélni, máris temérdek gyógyszert, étrend-kiegészítőt és eszközt kínálnak a különféle oldalakon, amelyek az erekciót segítik elérni. Mennyire bízhatunk ezekben?

Az egyik ilyen a vákuumpumpa, amit a gyakorlatban nem nagyon szoktak szeretni: megzavarja a szeretkezés folyamatát. A péniszre rá kell húzni egy harangot, és zsíros kenőccsel be kell kenni a tövét. Amikor a vákuum hatására valóban megnövekszik, akkor ennek a pumpának a pereméről le kell lökni egy nagyon erős gumit, ami tőben elszorítja a hímvesszőt. Egy lilára szorított hímvessző látványa pedig nem használ a kapcsolatnak. Én nem találkoztam olyan pácienssel, aki hosszú távon alkalmazta volna.

Ami nagyobb baj, hogy sokan az interneten keresnek gyógyszert a merevedési zavarra , pedig szinte minden átverés, ami hirdetésekben olvasható. Van olyan páciens, aki eljön, és azt mondja: "doktor úr, nagyon nagy baj van, már az a sokat hirdetett tabletta sem segített!". Ez azért van, mert az az étrend-kiegészítő egyenlő a nullával, vagy maximum vitamin van benne. Tudni kell, hogy ma nincs olyan gyógynövény, ami hatna a merevedésre!

Legyen gyanús, ha egy tablettát azzal reklámoznak, hogy "ősi kínai" vagy a "perui indiánok" is használták hasonló problémákra, mert ha tényleg lenne ilyen, a most forgalomban levő gyógyszerek nem jelentettek volna akkora áttörést! Ne vegyünk interneten se gyógyszert, se étrend-kiegészítőt, mert veszélyes lehet! A legtöbb ilyen készítmény hamisítvány, nem ismerjük a tényleges hatóanyagát, nem tudjuk, azt milyen mennyiségben tartalmazza és milyen higiéniai körülmények között készítik. Volt olyanra is példa, hogy kábítószer volt az interneten vett tablettákban, hogy hozzászoktassák a pácienst, függőség alakuljon ki, viszont a merevedésre nem hatott. Csakis orvos által rendelt gyógyszert szedjünk, amit kizárólag gyógyszertárban váltunk ki és ne kísérletezzünk otthon!

*fokozatosan haladni a nagyobb beavatkozás irányába

Az interjú első részét itt olvashatja!

Névjegy: Dr. Török Alexander

Urológus szakorvos, uro-szexológus. 1982-tól 1992-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Urológiai klinikájának orvosa, 1986 óta foglalkozik a férfi merevedési zavarok kivizsgálásával és kezelésével. 1992-ben létrehozta az első magyar uro-szexológiai centrumot, az ERECTÖR CLINIC-et, melynek jelenleg is a vezetője.1987-ben végezte el az első hazai péniszvéna-elzáró műtétet, vénás szökés okozta impotencia miatt. 1988-ban elsőnek ültetett be szilikon péniszprotézist. Számos hazai és nemzetközi folyóiratban jelent meg publikációja, rendszeresen tart előadásokat és továbbképzéseket. Az orvosi egyetemen speciál kollégium keretében oktat. A magyar és európai urológustársaság tagja, valamint a Magyar Szexuális Medicina Társaság vezetőségi, és az Európai Szexuális Medicina társaság (ESSM) tagja.
Web: http://www.andrologia.hu

 


+ -

+ 18 !!! Nincs szükség férfi és női mintára

A gyermekek szexuális identitását nem határozza meg, hogy hetero- vagy homoszexuális szülők nevelik-e őket - derítette ki egy új kutatás.

A Sex Roles című szakfolyóiratban közzétett amerikai tanulmány szerzője, Rachel Farr szerint azok a játékok, amelyekkel a gyermekek iskolás koruk előtt szívesen játszanak, inkább árulkodnak arról, hogy felnőve a tipikus nemi normákhoz passzolnak-e vagy sem.

A család struktúrája csekély hatású

Nem betegség és nem egyéni döntés kérdése: kigyógyítható-e a homoszexuális gyermek? Részletek itt.

A Kentucky Egyetem szakemberei 106 családot vontak be kutatásukba, ahol a szülök vagy melegek, leszbikusok, vagy heteroszexuálisak voltak. Azt vizsgálták, hogy miként fejlődik a nemre jellemző magatartás a különböző családformákban, és hogy állandó marad-e, amikor a gyermek idősebbé válik. Megfigyelték a gyermekek játékstílusát, hogy milyen játékokkal játszottak szívesen iskoláskoruk előtt. A szülőknek kérdőíveket kellett kitölteniük. Öt évvel később a gyermekeket is kikérdezték.

A szülők szexualitása nem befolyásolja a gyermek nemi irányultságát
A szülők szexualitása nem befolyásolja a gyermek nemi irányultságát

A játékok típusát - fiú- vagy lányjátékok - és a gyermekek magatartását jellemzőnek találták  nemiségüket tekintve, ami már kisgyermekkorban megmutatkozott. A néhány óvodáskorú gyermek, aki nemére nem jellemző játékokkal játszott, később iskolás éveiben is olyan tevékenységeket és foglakozást részesített előnyben, amely nemére nem jellemző.

Az adatok kimutatták, hogy a család struktúrája csekély hatással volt arra, hogyan fejlődik a gyermek nemi identitástudata. Sőt kevés igazságot találtak a feltevésben, hogy a leszbikus vagy meleg szülők jóval megengedőbbek vagy bátorítják a nemi nonkomformitást gyermekeik körében.


Nincs szükség férfi és női mintára

"A szülő szexuális orientációja vagy a családtípus nincs hatással a gyermek nemi konformitására vagy nonkomformitására. Eredményeink jelzik, hogy a leszbikus vagy meleg szülők által örökbefogadott gyermek a szokásos módon fejlődik nemileg, hasonlóan a heteroszexuális szülők által örökbefogadott gyermekekhez. Úgy tűnik, a jellegzetes nemi fejlődéshez nincs szükség mind a férfi, mind a női példára a családban" - magyarázta Farr.

 


+ -

+ 18 !!! Szükségtelen szexuális szorongásaink. A szakember szemével

Amikor úgy érzed, hogy valami baj van veled az ágyban, amikor attól tartasz, hogy a szexuális problémád tönkreteheti a kapcsolatodat - akkor tudnod kell, hogy talán fölöslegesen aggódsz. Írásunkban az alaptalan aggodalmak leggyakoribb formáit mutatjuk be.

A pénisz mérete

A férfiak jelentős része aggódik azért, hogy pénisze nem túlságosan kicsi-e. Az aggodalmak szinte minden esetben alaptalanok: a férfiak döntő többsége ezen a téren az átlagos mérettartományhoz tartozik. Petyhüdt állapotban a péniszek hossza 5-10 cm közötti. A merev pénisz átlagos hossza: 12-14 cm. (A pénisz hosszát a szeméremcsonttól kezdődően kell mérni.) Masters és Johnson klasszikus vizsgálatában a merev pénisz átlagos hossza 12,9 cm volt. Bár ernyedt állapotban a férfiak péniszei között nagyobb különbségek is lehetnek, ezek a merevedés során túlnyomórészt kiegyenlítődhetnek: a nagyobb péniszek kisebb mértékben növekednek az erekció alatt, mint a kisebbek. Bár a férfiak nagy jelentőséget tulajdonítanak a pénisz hosszának, a szeretkezésekben ennek csekély a jelentősége. A hüvely rugalmas fala kitűnően alkalmazkodik a különböző péniszméretekhez. A nők gyönyörérzetét nem a pénisz hossza határozza meg, hanem a szeretkezés módja, s azok az érzések, érzelmek, amelyeket a partner és az együttlét kelt a nőben.

Merevedési zavar

A legtöbben azt hiszik, hogy "egy férfinak mindig készen kell állnia a szeretkezésre", ezért sok férfi számára összeomlik a világ, amikor először éli át, hogy a szeretkezés bevezető szakaszában nem alakul ki merevedése. Pedig ez gyakori jelenség, aminek számos egyszerű oka lehet: az aktuális munkahelyi problémáktól való megszabadulás képtelensége, feszültség a párkapcsolatban, fáradtság, gyógyszer-mellékhatás, vagy éppen a kelleténél nagyobb mennyiségű alkohol... A legtöbb férfi azonban azt a pillanatot, amikor észleli a merevedés hiányát, katasztrófaként éli meg. Ez elvonja a figyelmét a partneréről, s a szexuálisan izgató élmények helyett a figyelme egyre inkább a péniszére koncentrálódik, ami tovább csökkenti a merevedés esélyét - az egyre fokozódó szorongás és szégyen pedig egyenesen lehetetlenné teszi a merevedést. Az első "kudarc" a férfiakban általában hosszan tartó szorongást vált ki, gyakran eszükbe jut mindaz, ami történt. Úgy érzik, hogy a férfiasságukkal nagy baj van, s aggódva, de egyúttal reménykedve is várják a következő alkalmat, mert abban bíznak, hogy talán legközelebb sikerül "teljesíteniük". A felfokozott szorongás és a teljesítménykényszer azonban akadályai a zavartalan ellazulásnak, s ez a merevedési probléma megismétlődéséhez vezethet. Ezzel beindul egy önrontó kör: a sorozatos kudarcok egyre fokozódó szorongáshoz vezetnek, ami újabb merevedési problémákat alapoz meg.

A férfiak szexualitással kapcsolatos aggódása többnyire alaptalan

A férfiak szexualitással kapcsolatos aggódása többnyire alaptalan

Ennél a pontnál néhányan orvoshoz fordulnak, ahol gyakran a manapság divatos, merevedést segítő gyógyszerek valamelyikét írják fel nekik. Ezeket a - sokaknak valóban áldást jelentő - gyógyszereket sajnos ma már gyakran használják indokolatlan esetekben is. Innen kezdve ugyanis a történetünkben szereplő férfi úgy érezheti, hogy ő már csak gyógyszer segítségével tud szeretkezni, s ez még tovább csökkenti annak az esélyét, hogy a szeretkezés gyönyöreit spontán élje át.

Mindez elkerülhető annak a tudatosításával, hogy az alkalmanként fellépő merevedési nehézségek a szexuális élet természetes részei, amelyek nem feltétlenül jelentenek betegséget. Ha a pár mindkét tagja természetesnek veszi ezt, s a szexualitást nem teljesítménynek tekintik, akkor elkerülhető az önrontó kör kialakulása. Kiemelten fontos a nő reakciója: játékosságával, a férfi figyelmének elterelésével akár már az első, "rosszul induló" alkalmat is másként alakíthatja, s a későbbiekben is elősegítheti, hogy a partnere felszabadultan élvezze az együttléteket.

Korai magömlés

Mihez képest korai? - tehetjük fel joggal a kérdést, s a választ általában a szexológushoz forduló férfiak maguk sem tudják. Sokan hiszik azt, hogy velük valami baj van, mivel szeretkezés közben néhány percnél tovább nem tudják késleltetni az elélvezést. Valójában a szó orvosi értelmében korai magömlésről csak akkor beszélhetünk, ha a magömlés még a hüvelybe való behatolás előtt, a behatolás közben, vagy azonnal a behatolás után megtörténik. A közösülések átlagos időtartama a behatolástól számítva csupán 2-3 perc. Ez az idő gyakran kevés ahhoz, hogy a nő is eljusson a csúcsig, a szeretkezéseket azonban természetesen nem a behatolással kell kezdeni - az ezt megelőző petting már önmagában is, vagy a közösüléssel együtt a nőt is orgazmushoz juttathatja.

Kölcsönös orgazmus

Modern kori mítosz, hogy egy pár szexuális élete csak akkor jó, ha minden alkalommal mindkettőjüknek orgazmusa is van. Természetesen nagy öröm, ha így történik, azonban nem kell mindig így lennie. Teljesítményorientált világunkban a szexet is sokan olyan feladatnak tekintik, amiben jól kell teljesíteniük. A szex célja azonban nem a teljesítmény, hanem a kölcsönös örömszerzés. Mivel a férfiaknál szinte minden szeretkezés elélvezéssel is jár, önmagukból kiindulva általában azt hiszik, hogy a nőknek is erre van szükségük. Valójában a nők számára a szexualitás ennél sokkal összetettebb élmény: a simogatás, a csókolgatás, az ölelkezés önmagában is a testi-lelki boldogság forrása - sokkal inkább, mint a legtöbb férfinak. Ha elhisszük, hogy a szex célja csupán az orgazmus, akkor a szeretkezés csodálatos, összetett élményét a testi érzésekre egyszerűsítjük, s egymás helyett önmagunk teljesítményére figyelünk.

Frigiditás

Első szexológiai pácienseim közé tartozott az a fiatal nő, aki önmagát frigidnek tartotta, mivel elmondása szerint neki még sohasem volt orgazmusa. A beszélgetésből kiderült, hogy társával hetente többször is élnek szexuális életet, amit ő élvez, sőt ilyenkor gyakran elélvez, "de ezt csak a csiklóm izgatásával lehet elérni, s az nem az igazi" - mondta, áthatva azzal a (tév)hittel, hogy akinek nincs hüvelyi orgazmusa, az nem teljes értékű nő. Ezt a mítosz Freud tanításai tették széles körben ismertté, aki a klitorális (a csikló izgatásával elérhető) orgazmust a szexuális fejlődés alacsonyabb szintjének hitte, s úgy tartotta, hogy a szexuálisan érett nőnek már hüvelyi úton elért orgazmusa van. Ha ez valóban így lenne, akkor a nők 70-85%-át kellene "betegnek" minősíteni. Valójában a hüvelyi és a klitorális úton elért orgazmus egyaránt természetes, normális része a szexualitásnak.

A szexuális vágy (nem egyforma) erőssége

Ha egy szexológiai rendelésre valaki már az első alkalommal is a társával együtt érkezik, annak a hátterében gyakran az áll, hogy a két fél a szexuális együttléteket nem egyforma gyakorisággal kívánja. Általában fiatal férfiak hozzák el fiatal barátnőjüket vagy feleségüket, aki "nem kívánja a szexet", s középkorú nők hoznak el hasonló korú férfiakat, akik az utóbbi időben csak nagyon ritkán akarnak szeretkezni, pedig korábban "szinte csak azon járt az eszük".

A közhiedelem szerint egészséges embereknél a serdülőkorban megjelenő nemi vágy változatlan módon erős marad egészen időskorig, amikor teljesen megszűnik. Ez többszörösen is téves elképzelés. A férfiak általában kamaszkoruk végén, fiatal felnőttkoruk elején vannak szexuális aktivitásuk csúcsán, innen kezdve szexuális érdeklődésük (már a húszas éveik végétől) csökkenni kezdhet. Nőknél a szexuális aktivitás csak lassabban növekszik: a nők kamaszként és a fiatal felnőttként még szexuálisan nem olyan aktívak, mint a férfiak, részben a szülői és a kulturális eredetű tiltások és a szexualitással kapcsolatos félelmeik miatt (ilyen pl. a teherbeesésétől való félelem), részben saját nőiességükkel kapcsolatos aggodalmaik miatt. Ebben az időszakban tehát a fiúk több szexuális együttlétet kívánnak, mint a lányok. A nők harmincas éveikben érnek szexualitásuk csúcsára - akkor, amikor az azonos korú férfiak nemi vágya a korábbiakhoz képest már akár csökkenésnek is indulhat. Ebben az időszakban gyakori, hogy a nő kíván több szexuális együttlétet - rácáfolva arra a szintén gyakori tévhitre, hogy a szexet mindig a férfiak kívánják jobban. Kb. a negyvenes évektől a libidó szintje kiegyenlítetté válhat férfiaknál és nőknél, s a nemi vágy folyamatosan megmaradhat - a közhiedelemmel ellentétben - a késő öregkorig is.

A szexuális vágy eltérő erősségét a párkapcsolatban élők gyakran félreértik, s úgy gondolják, hogy a kapcsolatukkal valami nagy baj van, mert társuk nem kívánja a velük való szexuális együttlétet olyan gyakran, mint ők, pedig, amint ezt a fentiek is mutatják, ez teljesen természetes jelenség is lehet, s ebben az esetben csak akkor válik a párkapcsolat megrontójává, ha problémának tekintik.
Forrás: Házipatika.com

 


+ -

+ 18 !!! Tíz évig volt a vaginájában egy szexuális segédeszköz Életveszélyes állapotba is kerülhetett volna

11 centis szexuális segédeszközt találtak a sebészek egy nő vaginájában, amely tíz éve került oda. Az eszköz súlyos sérülést okozott a nőnek, életveszélyes állapotba is kerülhetett volna.

Egy 38 éves nő azzal kereste fel a kórházat, hogy súlyosan lecsökkent a testsúlya, és letargikus állapotba került. A vizsgálatok során az orvosok egy idegen testet találtak, amely a nő vaginájából a hólyagjába tolódott bele. Emiatt akár életveszélyt is okozó sérüléseket szenvedett a nő.
A nő elismerte, hogy alkohol hatása alatt állt, amikor az eszközt használta - írja a brit lap, a Daily Mail, amely felidézte, hogy korábban előfordult egy hasonló eset, akkor egy másik nőnek 35 évig volt egy idegen test a szervezetében.

A mostani eset szenvedőalanya a hírek szerint tíz évig járt-kelt úgy, hogy nem vette észre a 11 centi méteres eszközt a testében. A 38 éves skót asszony remegéssel, súlyos testsúly-csökkenéssel és letargiával érkezett a kórházba.

A nő enyhébb inkontinenciát is tapasztalt, állítólag csak "az előző hetekben". A további vizsgálatok során azonban az orvosok meglepődtek: egy furcsa alakú, idegen tárgyat találtak, amely a hüvelyéből a húgyhólyagjába nyomódott bele. Az aberdeeni orvosok sebészetileg távolították el az idegen tárgyat, amiről kiderült, hogy egy 11 centis szexuális segédeszköz volt.

Nem emlékezett, hogy a vaginájában maradt egy szexuális segédeszköz

Nem emlékezett, hogy a vaginájában maradt egy szexuális segédeszköz


Megdöbbentek az orvosok, amikor a nő elárulta, hogy az eszközt partnerével együtt használták, 10 évvel korábban. A páciens átlagos IQ-val rendelkezett, nem mutatta depresszió vagy pszichózis jeleit, és nem volt szexuális zaklatás vagy erőszak áldozata - számolnak be az orvosok az esetről a The Journal of Sexual Medicine című orvosi szaklapban.

Ám a szexuális segédeszköz potenciálisan életveszélyes sérüléseket okozott neki. A nő egy ritka problémával, "fistula vesicovaginalis"-szal küzdött (hólyag-hüvely sipoly, amelyből a sipoly rendellenes összeköttetést jelent). Egy normálistól eltérő traktusról van szó, amely a vizeletnek utat enged a vaginába.

Obstruktív uropathiában, azaz elzáródásos vizelet-rendellenességben is szenvedett a skót nő. Ez akkor következik be, ha a húgyhólyag elzáródik, és a blokkolás miatt a vizelet visszakerül a vesékbe. Az idegen tárgy eltávolítása után az orvosok helyreállították a károsodást, és hazaengedték a nőt.

Egy orvos, aki nem volt hajlandó megnevezni magát, elmondta a Daily Mailnek, hogy szokatlan, ha egy nőnek nem tűnik fel egy ilyen nagy idegen test, hiszen a vagina tele van idegvégződéssel, vagyis nagyon érzékeny.
Forrás: Házipatika.com

 


+ -

+ 18 !!! Okok, amelyek miatt nem szexel annyit, mint lehetne. Gondjai vannak az ágyban?

A szexnek számtalan fizikai és lelki "előnye" van, ezt már számos kutatás bizonyította, nem beszélve arról, hogy hozzátartozik egy kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolathoz. Manapság azonban jóval kevesebbet bújunk össze, mint évtizedekkel ezelőtt. Vajon miért?

Egy amerikai felmérés szerint közel 40 millión élnek szexmentes kapcsolatban - ez a szakértők szerint azt jelenti, hogy kevesebb, mint tíz alkalommal bújnak össze a párjukkal évente.

Természetesen nincsenek előírások arra, hogy mennyit kell együtt lenni, és egyénenként igen eltérő lehet a libidó, de a rendszeres szexuális élet előnyei egyáltalán nem elhanyagolhatóak. Az interneten nemrég elterjedt egy csalódott férj táblázata, amelyben a felesége kifogásait szedte csokorba. Mi kifogások helyett néhány lehetséges valós okot gyűjtöttünk össze.

Sok olyan gyógyszer van, amelyek sajnos káros hatással vannak a libidóra. Gyakran éppen az orálisfogamzásgátlóaz, ami miatt ritkábban kívánja az együttlétet a nő, hiszen ez a szer vágyat is befolyásoló hormonokat tartalmaz. A vérnyomáscsökkentőknek, az antidepresszánsoknak, a nyugtatóknak és a refluxbetegség ellen felírt szereknek is lehet libidócsökkentő hatása. Olvassuk át alaposan a gyógyszerek tájékoztatóját, mielőtt elkezdenénk szedni őket. Bizonyos esetekben pedig az orvosunkkal is meg lehet beszélni a gyógyszerváltást.

A szex egyik legnagyobb ellensége a stressz: a mindennapok során olyan kihívásokkal találkozunk, melyek folyamatosan "felpörgetve" tartják a szervezetünket. A stressz miatt olyan hormonális hatások következnek be, melyek elnyomják a szexuális vágyat. Az pedig, hogy folyamatosan a laptopunkat, telefonunkat nyomkodjuk, szintén nem tesz jót. A szakemberek szerint tudatosan kell készülni az együttlétre. Tanuljunk meg valamilyen relaxációs technikát, de gyakran az is elég a megfelelő hangulat eléréséhez, ha veszünk egy forró, nyugtató fürdőt.

A menopauza előtti időszakban sok nő elveszíti a szexuális vágyát. A hormonok szintje megváltozik, emiatt a vágy is csökken, és egyéb kellemetlen tünetekkel is szembe kell nézni, ami szintén megnehezítheti az együttlétet. Jellemző például a hüvelyszárazság, mely fájdalmassá is teheti a behatolást. A lelki változások miatt pedig sok hölgy csökkenő önbizalomról, depresszióról számol be. A megoldás szerencsére viszonylag könnyű: hormonpótló gyógyszerekkel könnyen kiegyensúlyozottabbá válhatunk, de a rendszeres mozgás és az alternatív terápiák is segíthetnek abban, hogy átvészeljük ezt az időszakot.

A menopauza is lehet a kevés szex oka

A menopauza is lehet a kevés szex oka


Meglepő módon, a férfiak által szedett potencianövelő szerek gyakran éppen az ellenkező hatást váltják ki: annak ellenére, hogy azért veszi be ezeket valaki, hogy javuljon a szexuális élete, az eredmény mégis kudarc. A szerek ugyanis "felgyorsítják" a férfiak reakcióit, a nőknek pedig jóval több előjátékra lenne szükségük. Ennek sajnos könnyen csalódottság, eltávolodás lehet a következménye, ami a párok közötti bizalom elveszítéséhez vezethet (ez pedig szintén nem tesz jót a vágynak).

Sajnos egyre több olyan nő van, aki előnyben részesíti a szexuális segédeszközöket a valódi, hús-vér férfiakkal szemben. Ez ugyanis egyszerűbb, gyorsabb megoldást kínál, és a nők csak magukra figyelhetnek. A szexuális játékszereket érdemes időnként bevonni az együttlétekbe, hiszen színesíthetik azokat, de ha valaki csak ezekkel tud kielégülni, akkor mindenképpen szakorvosi segítségre van szüksége.

Jó néhány olyan krónikus betegség van, melynél a fájdalom, a fáradtság vagy a gyógyszerek mellékhatásai miatt nincs kedvünk a szexhez. Ezek közé tartozhat a fibromyalgia, a vérszegénység, a cukorbetegség, a sokízületi gyulladás, és természetesen a hormonális problémák (például a pajzsmirigybetegségek) is. Ha valaki úgy tapasztalja, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a libidója, érdemes egy szakorvosi vizsgálat segítségével kizárni az egészségügyi okokat!

 

Forrás: Házipatika.com

 


+ -

+ 18 !!! Hogy vegyem rá az orális szexre? A szakértő válaszol

Mit tegyünk, ha partnerünk nem akarja viszonozni az ágyban kedvességünket? Hogyan vezessük rá arra, hogy mit szeretnénk? A pszichológiai terapeuta tanácsot ad!

Egy 50 éves férfi olvasónk szakértőnktől abban kért tanácsot, hogy 56 éves partnerét miképp vehetné rá arra, hogy viszonozza az orális szexet. (A teljes kérdést ide kattintva olvashatja el!)
Gyetvai Viktória pszichológiai terapeuta az Orvos Válaszol rendszerén adott válaszában hangsúlyozta, hogy akarata ellenére rávenni valakit valamire szinte már erőszak, amely megmérgezi a kapcsolatot. Ezért a szakértő inkább beszélgetést javasol, a tabu témákat is előhozva. A részletes választ itt tekintheti meg!

Mindenki máshogy viszonyul az orális szexhez

Kérdezze Ön is szakértőinket!

Az Orvos Válaszol rendszerében egyszerűen felteheti kérdését: kérdésének adjon egy címet, majd fogalmazza meg problémáját, amire választ vár. Ezután rendeljen szakterületet hozzá, és ha szeretné, csatolja mellé beszkennelt leletét, vagy egy fotót, táblázatot, ami segít árnyalni a kérdést, szemléltetni a panaszt, amivel kapcsolatban kérdése merült fel. Ha a feltett kérdésre a szakértő reagált, arról minden esetben e-mailben értesítjük a felhasználót!
Forrás: Házipatika.com

 


+ -

+ 18 !!! Így reagálnak a nők, ha nem elégítik ki őket. Keveset foglalkoznak a nők érzéseivel

A korai magömlés az egyik leggyakoribb szexuális zavar, mely nagyon sok lelki problémát okozhat az érintett férfiaknak. Arról azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy a nőket ez ugyanúgy megviselheti.

A korai magömlés a nőknél stresszt, elkeseredést és egyéb lelki problémákat okozhat - derítette ki egy svájci kutatás, melyben 1500 nőt kérdeztek ki. A nők válaszaiból kiderült, hogy nem is a közösülés rövid ideje zavarja őket a legjobban, hanem az, hogy a partnerük csak arra koncentrál, hogy az ejakulációt visszatartsa. Emiatt a nők vágyait figyelmen kívül hagyják és ritkán tudják kielégíteni őket.
A válaszadó nők számára a konkrét aktus kevés a kielégítő szexuális együttléthez. Nagyon fontos számukra az előjáték, az ölelkezés, csókolózás, simogatás. A korai magömléstől szenvedő férfiak gyakran éppen ezeket a lépéseket "ugorják át" annak reményében, hogy sikerül visszatartaniuk az ejakulációt. Az együttlétet éppen ezért inkább csak az idő határozza meg, nem pedig az, hogy kinek mi esik jól.

"Hosszú távon a nőknek ez rettenetesen rosszul eshet, így őket is utolérheti a stressz, a depresszió. Bár nekik nincsenek konkrét szexuális zavaraik, mégis elutasítóak lesznek, és a kudarctól való félelem miatt el fogják nyomni a saját szexuális vágyaikat" - mondta Andrea Burri, klinikai pszichológus, a tanulmány vezető szerzője.

A korai magömlés a nőket is megviseli

A korai magömlés a nőket is megviseli


Különösen azokat a nőket érinti ez rosszul, akik nagyon ritkán vagy szinte soha nem élik át az orgazmust. Számukra ugyanis az előjáték, a kreativitás sokkal fontosabb, mint azoknak, akik könnyen elélveznek. A problémát tehát nem a szexuális együttlét időtartama okozza, mint ahogyan azt korábban feltételezték, hanem a nő vágyainak figyelmen kívül hagyása.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a megkérdezett nők egynegyedénél előfordult már, hogy emiatt a probléma miatt szakított a partnerével. "Mindent összevetve, a korai magömlés jóval súlyosabb gond, mint azt korábban hittük, és nemcsak a pár férfitagját érinti" - mondta Burri.

A kutatás a The Journal of Sexual Medicine című szaklapban jelent meg.
Forrás: Házipatika.com

 


+ -

+ 18 !!! A partnerem rossz az ágyban! Hogyan mondjam el neki?

Néhány pár látszólag tökéletesen harmonikus kapcsolatban él: nagyszerű közöttük a kommunikáció, kitalálják a másik gondolatait is, ritka közöttük a vita, közösek a céljaik is - a hálószobában még sincs meg az összhang. Hogyan lehet ez ellen tenni?

A szexualitással foglalkozó szakemberek szerint elsősorban azt kell leszögezni, nincs olyan, hogy valaki menthetetlenül rossz legyen az ágyban. "Lehet, hogy valaki érzéketlen, kapkodó, önző vagy gátlásos, és emiatt nem tud teljesíteni, de ezek mind kezelhető problémák" - állítja Ian Kerner terapeuta.
Logan Levkoff szexológus szerint pedig az, amit a televízióban vagy a filmekben (nem feltétlenül a pornóban) látunk, negatívan befolyásolhatja az elvárásainkat. - A tévében, moziban minden együttlét tökéletes, álomszerűen romantikus vagy éppen vad és szenvedélyes, és persze a csúcspont sem marad el. Ha valaki ezt látja, és a valóságban mást kap, könnyen azt gondolhatja, hogy vele van a baj - mondja Levkoff.

Tipp

Ezt sokan nem tudják az o­rális szexről!Kattintson a részletekért!

A közhiedelemmel ellentétben a jó szex nem mindenkinek ugyanazt jelenti, és az sem igaz, hogy minden alkalommal sikítozós orgazmus szükséges ahhoz, hogy az együttlét mindkét fél számára kielégítő legyen. Az viszont nélkülözhetetlen a harmonikus szexuális élethez, hogy a pár két tagja ismerje a másik igényeit, és képes legyen igazodni is ezekhez. A vágyak megismeréséhez azonban idő és elkötelezettség szükséges - meg persze nyílt, őszinte kommunikáció.

Gyakran azért gondoljuk, hogy a másik rossz az ágyban, mert annyira eltérőek a szexuális vágyaink, annyira különbözik a szexuális étvágy. Ez különösen hosszú távon okozhat komoly károkat egy párkapcsolatban, hisz míg az egyik fél mellőzve érzi magát, a másik könnyen úgy gondolhatja, hogy folyamatosan nyaggatják. A másik gyakori probléma a kísérletezőkedv megléte vagy hiánya. Van, aki szívesen próbál ki új pózokat vagy akár szerepjátékokat, mások viszont ragaszkodnak a jól bevált módszerekhez. Természetesen egyikkel sincs baj, viszont a közös életet megnehezítheti.

A szakemberek szerint az, ha rossznak tartjuk a partnereinket az ágyban, nem feltétlenül a szexualitásról szól. Ha úgy érezzük, nem illünk össze, érdemes az egész kapcsolatot megvizsgálni, előfordulhat ugyanis, hogy egyszerűen a kapcsolat maga nem működik. Ha pedig az ágyon kívül is gondok vannak, azon is lehet segíteni, akár békés elválással, akár párterápiával - ám ne várjuk, hogy a szex működjön, ha más területen nem értjük meg egymást.

A szexuális problémákról beszélni kell

A szexuális problémákról beszélni kell


Azt sem szabad elfelejteni, hogy időnként még a legjobban működő párkapcsolatban is lehetnek döccenők, és könnyen megtörténhet, hogy úgy érezzük, a párunk egyszerűen "elromlott", vagyis már nem olyan a szexuális teljesítménye, mint korábban volt. Mivel a szexualitás nagyon összetett dolog, és a vágy és a kielégülés nemcsak a fizikai tényezőkön múlik, ha fáradtabbak, stresszesebbek vagyunk, ha depresszióval küzdünk, ha bizonyos gyógyszereket szedünk, akkor könnyen megváltozhat a vágy vagy éppen az, hogy mennyire nyitott valaki. Ez nem visszafordíthatatlan folyamat!

Mi lehet tehát a megoldás? A szakemberek szerint a kommunikáció létfontosságú, akár csak egy kicsit "többet" szeretnénk a partnerünktől, akár súlyosabb problémát szeretnénk megoldani. Természetesen, elmondani, hogy mit szeretnénk, egyáltalán nem könnyű. Gyakran még az is nehezen szedi össze a mondanivalóját, aki egyébként jól bánik a szavakkal. Sokan attól félnek, hogy a vágyaik kifejezésével megijesztik vagy megsértik a másikat, ezért inkább hallgatnak.

 


+ -

+ 18 !! 6 szexpozitúra a hölgyek örömére

A válogatás nagy előnye, hogy a nő legérzékenyebb pontjára hatnak. A nehézségi fokozat és az általuk elérhető hatás változó.

Unalmas már a misszionárius póz? Egy együttműködő és lelkes partner és némi kalandvágy kell csak, hogy az alábbi pozitúrákkal (újra) izgalmasabbá váljanak a gyengéd percek.

Egy kis lógás

Elmentél, Édes?

Hogy reagálnak a nők, ha nem elégítik ki őket? Mit tehet a férfi, ha korai magömléssel küzd? Kattintson ide és olvasson tovább!


Alacsony ágy kell hozzá, esetleg futonágy vagy heverő. A földre nem árt néhány párna, hogy a nő ne üsse be a fejét. A nő hanyatt fekszik az ágyon, majd lecsusszan róla félig úgy, hogy a feje, válla és a hát felső részre lelóg a párnákra. A férfi behatol, majd az ágy vagy más bútordarab szélébe kapaszkodva lép akcióba. Ebben a pozícióban a nő hasfala megfeszül, a szeméremajkak szétnyílnak, így a pénisz megfelelően érintkezik a csiklóval. A keblek szemmagasságba kerülnek, ami mindig szép látvány.

A jó szex a nő kielégüléséről is szól

A jó szex a nő kielégüléséről is szól


Végén csattan az ostor
Csak két párna kell és egy ágy. A férfi hanyatt fekszik, a nő az oldalán. A nemi szervek összeérnek, de a két fél ellenkező irányba néz közben. A nő a merev szerszámba csusszan. Bár a partnerek nem néznek egymás szemébe, ez a póz meglepően meghitt. A nő úgy mozog, ahogy a legtöbb örömöt leli benne, a pénisz hegyét pedig elképesztő nyomás éri. Azért nem árt tudni, hogy nem minden hímtag hajlékony eléggé ehhez a mutatványhoz.

Rodeó
Kell egy ágy, egy párna és erős hátizomzat. A férfi feküdjön hanyatt az ágyon, majd csússzon le a földre annyira, hogy csak a hát felső része és a fej maradjon a fekvőfelületen. A testsúlyt a láb tartja a földön. A nő nyeregbe pattan, lábizmai segítségével mozog le és fel. Ebben a pózban a nő teljes mértékben meg tudja választani a szöget, a sebességet és a lökések mélységét. Szabadon tud mozogni, hiszen a saját súlyát tartja. A férfi ott érinti meg mindkét kezével, ahol csak szeretné. Jobb, ha a férfi összekulcsolja a két lábát, mert a nő térde esetleg reszketőssé válhat a csúcsponton.

Falbontó

A férfi üljön a falnak háttal, tegyen maga mögé egy párnát. A nő üljön vele szemben a férfi lábára, a saját lábát a férfi lábára emeli, majd belecsusszan az ágaskodó férfiasságába. Ez egy nagyon stabil pozíció, mert a férfi az ölében támasztja meg a nőt, így a nő a karja segítségével tudja mozgatni magát.

A kényelmes
A nő hasra fekszik, medencéje alá egy párnát helyez. A férfi a két lába közé fekve hátulról hatol be. Ez az egyik legkönnyebb és legbiztosabb módja annak, hogy a titokzatos G-pontot el lehessen érni. Ez az érme nagyságú, idegvégződésekben gazdag csomócska a hüvely fal elülső falában található. A nő hátsója meggátolja, hogy a férfi túl mélyre hatoljon, és a G-pont kimaradjon a jóból. Néhány nőnek hozzá kell szoknia ehhez az érzéshez, mások azonnal ráéreznek az ízére.

X-akták
A férfi szétvetett, térdben enyhén hajlított lábakkal ül az ágyon, a nő pedig rajta, lovagló ülésben. A nők jobban szeretik, ha a hüvelyükben levő pénisz fókuszált nyomóhatást fejt ki, miközben a csiklót is izgatja. Meg is lehet fogni egymás kezét, esetleg hanyatt dőlni, az a lényeg, hogy a pénisz töve érintse a nő legérzékenyebb pontját.

 

Forrás: Házipatika.com

 


+ -

Welcome to Infovip