Cukorbetegségröl nem csak cukorbetegeknek

A felmérések szerint majdnem minden harmadik cukorbeteget érint a krónikus betegség iatt kialakuló  szemprobléma.A cukorbetegségre való hajlam, a dohányzás, az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életmód mind-mind növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Ezért az életkor előrehaladtával rendszeresen ellenőriztetni kell vércukorszintünket, hogy időben felismerhető legyen a diabétesz” A magas vércukor rendkívül káros a szervezetre. Az erek elmeszesednek, melynek következménye, hogy a magas vércukorszinttel élő cukorbeteg hamarabb kap szívinfarktust, agytrombózist. Ugyanakkor a magas vércukorszint a hajszálereket is károsítja, amely a szem, a végtagok vérellátását és a vesefunkció romlását eredm ényezi.

 A cukorbetegség figyelmeztető jelei:  Az 1-es számu diabetes: okozott éhségérzet mellett a testtömeg csökkenése, levertség, fáradtság, fokozott szomjúság, bővebb vizeletképződés. Gyakran előfordul, hogy a betegség súlyos formában jelentkezik elősz ör: ez az úgynevezett diabeteses ketoacidosis (anyagcserekrizis) Magas cukorszint ami már sajnos extrém magasak az értékek ami komához is vezethet!A szervezetben felborul a folyadék és az elektrolitok egyensulya.Jellegzetes tünetek kiszáradás ,fokozott légzés,hányinger ,hányás.Ha ezt tapasztaljuk sürgösen forduljunk orvoshoz !! ⁄  Az 1 -es tipusu (gyermekkori cukorbetegség tünetei :   Hirtelen sulyveszteség,szomjuság ,sok folyadék ivás,

 Általános gyermekkori tünet az állandó fáradtság, bágyadtság. Pelenkás gyermekek esetében a gyakori pelenkacsere, illetve a nemi szervek környékének felmaródása, gyulladása tűnhet fel a szülőnek, míg a már szobatiszta gyermeknél éjjeli ágybavizelés jelentkezhet.

A legfontosabb, hogy a gyermek elfogadja, és - életkorának megfelelő mértékig - megértse a betegségét. Ezek nélkül nem képzelhető el hatékony kezelés

Az 1-es típusú cukorbetegségtől sújtott gyermekkel meg kell értetni, hogy kortársaival ellentétben ő nem ehet bármikor és bármit, étkezéseinek szigorú rendhez kell alkalmazkodnia. Ehhez a gyermek önfegyelme és betegségével, valamint az élelmiszerekkel kapcsolatos ismeretei elengedhetetlenek.


A megfelelő táplálékokat és a beadandó inzulin adagját étkezésenként precízen el kell osztani. A cél az, hogy az étkezések minél kisebb vércukorszint-emelkedést okozzanak.
Az 1-es típusú cukorbetegséget bioszintetikusan előállított emberi inzulinnal kezelik injekció  formájában.
Az 1-es típusú cukorbetegség felismerésekor feltétlenül szükséges az inzulinkezelés elkezdése, mivel a betegekben az inzulintermelő sejtek elpusztulnak és az életfolyamatok fenntartásához az inzulin alapvető fontosságú.

A hypoglikémia - Mi történik, ha "leesik a cukrunk"?
Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy "leesett a cukrom". Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja be. A fejfájás, szédelgés, a koncentrációképesség romlásának jelei mind utalhat az alacsony vércukorszintre.
A hypoglikémián a vércukorszint kórosan alacsony voltát értjük. A normális éhgyomri vércukorszint 3,3-6,0 mmol/l között van. Ha a vércukorszint ennél az értéknél kevesebb, a szervezetben azonnal beindulnak az elhárító mechanizmusok, hiszen az agy egyetlen tápanyagforrása a cukor.
Kínzó éhségérzés lép fel, szívdobogás, izzadás, remegés kíséretében. Idegessé és ingerlékennyé válunk. Ha hosszabb ideig nem jutunk táplálékhoz, a panaszok súlyosbodhatnak.
koncentrálóképesség romlása, majd zavartság lép fel. Igen súlyos állapotban akár görcsök vagy kóma is bekövetkezhet. A súlyos betegség kiváltotta hypoglikémia egyéb kísérő tünetekkel is jár, s ezek összevetése fogja az orvost a helyes diagnózis felé irányítani.
szerencsés esetben megérzik a hypoglikémiát, és be tudnak kapni néhány szőlőcukor tablettát, de van sajnos olyan eset is, amikor minden előzetes figyelmeztető jel nélkül a beteg eszméletét veszti. Mivel a cukorbetegek mindig magukkal hordják a sürgősségi glukagon injekciójukat, a kiképzett hozzátartozó ezt beadhatja.Szeretnék segiteni a szülöknek ismerjék fel a gyermekkori diabetes vagyis cukorbetegség tüneteit.Mivel nekem is van 1 aranyos tündéri kislányom aki 2 éves kora ota diabetes-es,most 9 éves.Ha valakinek kérdése van a diabetes -betegséggel kapcsolatban bátran irjon, s válaszolok amiben tudok.Köszönöm elolvastátok .Tisztelettel:Zseluss01

 

Hozzászólások (0)   Cikkek száma : 0

  • farfromfearless
[1] 
Welcome to Infovip