Lélegzetünkkel is terjed az influenza

Az influenza gyorsabban terjedhet, mint korábban gondoltuk: a legújabb kutatás szerint már a légzésünkkel is továbbadhatjuk a vírust.

Az influenza az egyik leggyakoribb járványosan terjedő légúti megbetegedés, amely késő ősztől tavaszig minden évben végigsöpör Magyarországon is. Közvetlen érintkezés során vagy köhögéssel és tüsszentéssel terjed emberről emberre. Az utóbbiak során felszabaduló, parányi cseppek elég nagy koncentrációban terjednek a levegőben, hogy fertőzést okozzanak a környezetünkben. A legújabb kutatás szerint viszont még ennyi sem szükséges a vírusok továbbadásához, hiszen a kórokozók légzés útján is terjednek.

Okozhat-e influenzát a védőoltás?

Az influenza elleni védekezés ma ismert leghatékonyabb módját az időben beadott védőoltás jelenti. A vakcinákkal kapcsolatban ugyanakkor számos tévhit kering a köztudatban, melyekről bővebben az alábbi cikkünkben írunk!

Nem csak tüsszentéssel terjed

A Maryland Egyetem professzora, Dr. Donald Milton szerint az influenzás betegek köhögés és tüsszentés nélkül, egyszerűen a légzésükkel is megfertőzik a környezetükben a levegőt. "Az influenzában szenvedők fertőző aeroszolokat - vagyis apró folyadékcseppek összefüggő felhőjét, amely hosszabb ideig nem oszlik fel - hoznak létre még akkor is, ha nem köhögnek vagy tüsszögnek. Különösen a betegség első napjaiban fertőznek ilyen módon" - magyarázta a professzor.

Az influenza vírusai akár a légzésünkkel is terjednek
Az influenza vírusai akár a légzésünkkel is terjednek

A kutatás kimutatta, hogy a levegőben lévő vírusok közel felét (48 százalékát) a betegek pusztán légzésükkel terjesztették. Az sem változtatja meg számottevően a levegőben lévő vírusok arányát, ha a beteg időnként eltüsszenti magát. Persze, fontos megtenni mindazokat az elővigyázatosságokat, amelyeket az influenzajárvány időszakában javasolni szoktak (a megszokottnál gyakoribb és alaposabb kézmosást vagy a rendszeres szellőztetést), a vírusoktól azonban egyik sem jelent biztos védelmet. Emiatt a betegeknek mindenképpen javasolt otthon maradniuk, és lehetőség szerint távol tartani magukat a többi embertől, míg a panaszok meg nem szűnnek.

Forrás: Házipatika.com

 

+ -

 
[1] 
Welcome to Infovip