Embereken tesztelik a rák elleni vakcinát

Óriási visszhangot keltett néhány hete a bejelentés, hogy a Stanford egyetemen sikeres egérkísérleteket végeztek egy új rák elleni vakcinával.

A kísérletben a kezelés után tíz nappal a befecskendezett tumorok teljesen eltűntek, húsz nap után pedig az egerek testében lévő többi, közvetlenül nem kezelt tumor is felszívódott. A kutatók most bejelentették, hogy ez év végéig szeretnék elvégezni az emberkísérleteket is - írja az index.hu.

2018-ban 35 önként vállalkozón próbálják ki a vakcinát
2018-ban 35 önként vállalkozón próbálják ki a vakcinát

Mint minden állatkísérletben bizonyított rákkezelésnél, természetesen most is fő kérdés, hogy embereken is hatásos lesz-e a módszer. A kutatók most a következő lépésként limfómás, vagyis nyirokrákos betegeken fogják kipróbálni a módszert a klinikai teszteken.

Tízből négy rákos megbetegedés elkerülhető lenne, ha az emberek egészségesebben táplálkoznának, többet mozognának és leszoknának a dohányzásról. Részletekért kattintson!

A kutatást vezető Dr. Ronald Levy onkológus elmondta, hogy még 2018-ban 35 önként vállalkozón kipróbálják a vakcinát.

Bár a páciensek valóban két vakcinaszerű oltást kapnak, a szó szoros értelemben nem tartós immunitást biztosító vakcinákról van szó, hanem olyan immunstimulátorokról, melyek azimmunrendszersaját T-sejtjeit aktiválják, hogy az egész szervezetben legyőzzék a rákos burjánzásokat.


A kísérletben résztvevők a két injekció mellett alacsony dózisú sugárzást kapnak, de kemoterápiás kezelést nem. Egyelőre csak kezdeti stádiumú limfómás betegeket várnak. A Stanford kutatói remélik, hogy ha a kísérletek sikeresek lesznek, akkor egy-két éven belül megkaphatja a szükséges engedélyeket az új terápia.

 

+ -

 
[1] 
Welcome to Infovip