A papagáj szeme (Nincs kategorizálva!)

A madarak, és köztük a papagájok másként látják egymást, mint az emberek. Egymás tollazatából sok információt ki tudnak olvasni, például a másik madár nemét, egyesek szerint a korát és az ivari állapotát is, és mivel mindegyiknek egyedi tollazata van, egymás megkülönböztetését is így tudják megoldani. A papagájszemlegkülső rétege, az úgynevezett rostos tunika tartja fenn a szem alakját. A szaruhártya viszonylag kicsi, különösen a víz alatt is úszó madárfélékben, de a papagájé se nagy. Az erősen cső- és gömb alakú szemekben ívelt.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/papagaj-szeme-1.jpg

A madarak ínhártyaját folyamatos, átlátszó porcréteg erősíti. Ezek az oszszikok folyamatos gyűrűt képeznek az átfedő csontokkal, amelyek támogatják és alátámasztják a mellkasi izmok kötődésének alapját. Az emlősök folyadékkal tartják fenn a belső szemnyomást. A madarak a szemükben folyadékot is termelnek, és ez a folyadék a scleralis vénás sinus vagy másnéven a Schlemm-csatorna távolítja el. Ez a sinus a szklerokornaális csomópont vagy szemük végtagja, és nyitva kell maradnia a folyadék elvezetéséhez, különben növekszik szemen belüli nyomás, mint az emlősöknél egy ismert betegség: a glaukóma.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/papagaj-szeme-2.jpg

A szem középső része egy folyamatos rétegből áll, ez az érrendszer tunikája. Ez choridból, ciliáris testből és íriszből áll. A choroid vastag, erősen vaszkuláris és sötéten pigmentált, és a táplálék jelentős részét ez biztosítja a szemnek.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/papagaj-szeme-3.jpg

A papagájszem az ember felé is sok információt tud közvetítetni, akinek van egy kis gyakorlata a testbeszéd értelmezésében, az ezt már egész biztos felfedezte. A szem nagyon másként néz ki, ha a papagáj érdeklődő, ha álmos, vagy ha agresszív és csípni fog. Ezeket érdemes megjegyezni és rutinná fejleszteni a felismerésüket, mert nagymértékben meg tudja javítani az ember-madár kapcsolatot és jónéhány csípés is megspórolható vele.

 


  Írta: papagajok | 2019-12-28 00:00:00 | Hozzászólások: 0
 
[1] 
Welcome to Infovip