Papagájok ápolási rutinja (Nincs kategorizálva!)

A permetezők segítségével finom vízpermetet képezhetünk, amelyet a madár fölé lehet permetezni, a létrejövő pára pedig olyan, mint a trópusi köd. Többféle, kézzel működtethető kivitel is létezik belőlük, papagájfürdetéshez az egyszerű, szobanövényekre tervezett kivitel is megfelelő.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/szukseges-kiegeszitok-2.jpg

Szükséges kiegészítők
Néha vannak olyan esetek, amikor a papagáj elkezdi kitépni a saját tollait. A Pluck No More az egyik leginkább forradalmi termék a madártoll-kopasztás ellen. Használatával hihetetlen eredményeket lehet elérni ebben a nehéz esetben (nyugodtabb madarak, csökkent tollszedés, valamint kevesebb csípés).

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/szukseges-kiegeszitok-1.jpg

Vitaminok és ásványi kiegészítők
Számos vitamin- és ásványianyag-kiegészítő segítheti a papagájok ápolási rutinját. Ilyenek például a tollkezelő kiegészítők, mint a Feather-up, amely vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezek fokozzák a toll növekedését, így a papagáj mindig ragyogóan néz ki.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/szukseges-kiegeszitok-3.jpg

Karomkoptató ülőrudak
Ez a kis kiegészítő a papagáj lábát célozza. A durva homokréteg kényelmes, hogy a papagáj még állhasson rajta, de közben úgy rövidíti a madár körmeit, mint a fakéreg a vadonban. Ez kevésbé stresszes a papagájának, mint a lefogással járó ollós körömvágás az állatorvosoknál, és persze jóval olcsóbb is. Ezek a termékek persze nem helyettesíthetik a rendszeres állatorvosi konzultációt, de hatékony segítséget nyújtanak a papagájápolás mindennapjaiban.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/szukseges-kiegeszitok-4.jpg

 


  Írta: papagajok | 2020-09-01 00:00:00 | Hozzászólások: 0
A papagáj sikeres átnevelése pelletevésre (Nincs kategorizálva!)

Mielőtt bármilyen nagyobb változtatást hajtanánk végre a madár étrendjében, fontos egyeztetni a madár állatorvosával. Ő segíteni fog eldönteni, hogy általánosan a papagáj elég egészséges-e ahhoz, hogy elviselje az étrend-változást, és el is kell végeznie az alapvető testtömeg-méréseket, hogy tudja, a madár valóban felkészült-e az új étrendre. Lényeges előzetesen megállapítani, hogy a papagájnak van-e a zsíros magból álló étrend miatt kialakult túlsúlya. Beszélj az állatorvossal arról, hogy az adott papagájfajnak milyen speciális étrendi követelményei vannak, például zsírtartalom, magasabb kalciumszükséglet, vagy hogy mennyire tolerálja az adalékanyagokat és a színeket egyes madárételekben.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/a-papagaj-sikeres-atnevelese-pellettevesre-1.jpg

Amikor évekkel ezelőtt végül rájöttem, hogy a kék és a sárga arám, Sam krónikusan beteg az alultápláltság miatt, megdöbbentem. Végül is állatorvosként „ismerek” valaki, aki jártas a madarak és egzotikus állatok ápolása területén (nem volt nehéz, mert talán öten vagyunk összesen).

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/a-papagaj-sikeres-atnevelese-pellettevesre-2.jpg

Több alkalommal tartottam előadásokat madár-állatorvosi konferenciákon, és olyan hírnevem volt, mint aki igazán sokat tudott a társmadarak gondozásról, sőt, még egy tankönyvi fejezetet írt róla. Szóval hogyan lehet, hogy pont az én papagájom szenvedte el ezt az egyébként nem ritka problémát? Hogy volt ez lehetséges? Ezt a problémát orvosolni kellett. Volt néhány vadonatúj diéta, amelyek akkoriban jelentek meg a piacon (amit Sam korábban a helyiségben mindenfelé eldobált, ha megpróbáltam megetetni velük), és elhatároztam, hogy megtanítom őt ezeket megenni.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/a-papagaj-sikeres-atnevelese-pellettevesre-3.jpg

Korábban már láttam, hogy ezek az úgynevezett pellet milyen jól működik a papagájoknál - valóban javította életminőségüket. Nem volt étséges, hogy Sam egészségesebb lenne, ha alapanyagként formulált ételeket fogyasztana. Őszintén szólva, ezen a ponton már az sem érdekelt, hogy ő maga egyetért-e ezzel. Az elégtelen táplálkozás, amelyet 15 éven át folytattunk, sok nehézséget okozott, és én láttam, hogy milyen sok madár hal meg az alultápláltság miatt, ezért belefogtam a pelletre történő átnevelésbe.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/a-papagaj-sikeres-atnevelese-pellettevesre-4.jpg

 


  Írta: papagajok | 2020-06-24 00:00:00 | Hozzászólások: 0
Kiképzés a szabadban (Nincs kategorizálva!)

Ahhoz, hogy Benni, a fiatal ara papagájom élvezhesse a szabad égboltot, elengedhetetlen a visszahívás pontos, precíz és minden körülmények között működő begyakorlása. Az esti edzéseink során Benni korábban már egész jól elsajátította a visszahívást. Elrepül a kezemről és visszatér egy kijelölt ülőfára. A jutalom egy ezüst dió. Ezta fajta finomságot más körülmények között sose adom neki, ezért nagyon megbecsüli és hajlandó megdolgozni érte. A jutalmazás célja, hogy a papagáj spontán viselkedésébe rögzüljön be a folyamat.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/kikepzes-a-szabadban-1.jpg

Hogy a foglalkozások kellően szórakoztatóak és változatosak legyenek, mindig beépítünk egy kis játékot is a folyamatba. Benni egyik kedvenc trükkje, hogy a mennyezetről lelógó kötelek felé repül, az egyik lábával elkapja valamelyik és úgy lengedezik a plafonról. Eleinte mindig hangosan megtapsoltam, amikor ezt csinálta, mostanra pedig már elég a kötelekre mutatnom, és azt mondom: "Egy láb, Benni!". Innentől pedig már tudja is, hogy mi a feladat. Hasonlóan működnek a rövidebb parancsszavak, azt például már korábban sikerült betanítanom neki, hogy a "Ha!" kiáltásra integetni kezdjen a lábával.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/kikepzes-a-szabadban-2.jpg

Benni mindig világossá teszi, amikor már elege kezd lenni az edzésekből. Ilyenkor annyi a dolgom, hogy összeszedem a játékait és az edzés egyéb kellékeit egy kosárba és letakarom egy ronggyal, innentől már tudja, hogy végeztünk. Ezek a játékidők általában egy óra hosszat szoktak tartani, ennél több energiám nekem se nagyon lenne rá.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/kikepzes-a-szabadban-3.jpg

Első alkalommal Benni egyik ülőrúdról a másikra repült a parancsaim szerint. Ez kb. 4 méter távolságot jelentett. Eleinte csak néhány ismétlést tudtunk elvégezni, általában elég hamar belefáradt a koncentrációba, és utána már sca kegyütt játszottunk. Aztán sokáig vakargattam, amit nagyon szeret.

 


  Írta: papagajok | 2020-04-27 00:00:00 | Hozzászólások: 0
A nagy turné a dokinál (Nincs kategorizálva!)

Az elválasztás rendkívül stresszes időszak a kispapagáj életében, és egy nem kellően tapasztalt papagáj-tulajdonos gyakran nem tudja, hogy van-e probléma, amíg a baj el nem éri a sürgősségi állapotot. Ez érthetően nem a legjobb dolog a madár számára! Példának fel lehetne hozni a különféle túlnövések kezelését: csőr, toll, karom.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/nagy-turne-a-dokinal-1.jpg

Ezeket a kezeléseket nem szabad összemosni, egy normál papagáj csőr ritkán, vagy még inkább soha nem igényel vágást, hiszen ezt minden egészséges papagáj koptatja. A papagáj csőrének vagy növekedési mintázatának megváltozása orvosi problémára utalhat. A tollak repülés miatti visszavágása vagy a karmok időszakos rövidítése viszont normális események.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/nagy-turne-a-dokinal-2.jpg

Újonnan jött páciensek esetében elég gyakori, hogy az állatorvos csak egyszerű fizikai vizsgálatot végez, és bármilyen komolyabb diagnosztizálás nélkül "egészségesnek" nyilvánítja a madarat. Egy megfelelően elvégzett fizikai vizsgálat valóban nagyon sokat mondhat a tapasztalt papagáj-állatorvosnak, de önmagában ez egyszerűen nem elég. Diagnosztikai teszteket, például vérvizsgálatot kell végezni a látens betegségek lehetőségének kizárása érdekében.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/nagy-turne-a-dokinal-3.jpg

Ha lehetséges, kérj többkörös kivizsgálást az állatkórháztól. Ha az állatorvos komolyan veszi a madárgyógyászatot, látnod kell néhány alapvető felszerelést:

1. Grammskála, amely alkalmas a madarak nagy pontosságú mérésére (már említettük)
2. Inkubátorketrecek kórházi kezelésre kerülő kismadarak számára
3. Megfelelő étrend a kórházba szállított madarak számára - nem csak a "papagájkeverék" és a pellet, hanem friss vagy fagyasztott zöldségek és gyümölcs is.
4. Ideális esetben egy külön helyiség kórházba szállított madarak számára, kutyáktól és macskáktól távol.

 


  Írta: papagajok | 2020-04-08 00:00:00 | Hozzászólások: 0
A papagáj szeme (Nincs kategorizálva!)

A madarak, és köztük a papagájok másként látják egymást, mint az emberek. Egymás tollazatából sok információt ki tudnak olvasni, például a másik madár nemét, egyesek szerint a korát és az ivari állapotát is, és mivel mindegyiknek egyedi tollazata van, egymás megkülönböztetését is így tudják megoldani. A papagájszemlegkülső rétege, az úgynevezett rostos tunika tartja fenn a szem alakját. A szaruhártya viszonylag kicsi, különösen a víz alatt is úszó madárfélékben, de a papagájé se nagy. Az erősen cső- és gömb alakú szemekben ívelt.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/papagaj-szeme-1.jpg

A madarak ínhártyaját folyamatos, átlátszó porcréteg erősíti. Ezek az oszszikok folyamatos gyűrűt képeznek az átfedő csontokkal, amelyek támogatják és alátámasztják a mellkasi izmok kötődésének alapját. Az emlősök folyadékkal tartják fenn a belső szemnyomást. A madarak a szemükben folyadékot is termelnek, és ez a folyadék a scleralis vénás sinus vagy másnéven a Schlemm-csatorna távolítja el. Ez a sinus a szklerokornaális csomópont vagy szemük végtagja, és nyitva kell maradnia a folyadék elvezetéséhez, különben növekszik szemen belüli nyomás, mint az emlősöknél egy ismert betegség: a glaukóma.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/papagaj-szeme-2.jpg

A szem középső része egy folyamatos rétegből áll, ez az érrendszer tunikája. Ez choridból, ciliáris testből és íriszből áll. A choroid vastag, erősen vaszkuláris és sötéten pigmentált, és a táplálék jelentős részét ez biztosítja a szemnek.

http://www.infovip.hu/datastore/user-files/30526/papagaj-szeme-3.jpg

A papagájszem az ember felé is sok információt tud közvetítetni, akinek van egy kis gyakorlata a testbeszéd értelmezésében, az ezt már egész biztos felfedezte. A szem nagyon másként néz ki, ha a papagáj érdeklődő, ha álmos, vagy ha agresszív és csípni fog. Ezeket érdemes megjegyezni és rutinná fejleszteni a felismerésüket, mert nagymértékben meg tudja javítani az ember-madár kapcsolatot és jónéhány csípés is megspórolható vele.

 


  Írta: papagajok | 2019-12-28 00:00:00 | Hozzászólások: 0
[1] 
Welcome to Infovip